Kahta İçme Suyu Arıtma Tesisinin Temeli Törenle Atıldı

Adıyaman Kahta İlçe Belediyesi tarafından 50 milyonluk yatırım olan Haydaran İçme Suyu Projesi kapsamındaki içme suyu arıtma tesisinin temeli atıldı.

Kahta İçme Suyu Arıtma Tesisinin Temeli Törenle Atıldı
Düzenlenen temel atma törenine Adıyaman Valisi Abdullah Erin, TMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Adnan Boynukara, Kahta Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya, Kahta Belediye Başkanı Abdurrahman Toprak, Akıncılar Belediye Başkanı İsmet Çetinkaya, İller İdaresi Genel Müdürü Yardımcısı Hakan Çolak, İller Bankası Bölge Müdürü Volkan Bektaş, AK Parti İl Başkanı Abdurrahman Dimez, AK Parti Kahta İlçe Başkanı Engin Akel, kurum amirleri, muhtarlar, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Temel Atma Töreninin açılış konuşmasında, Kahta’nın 50 yıllık içme suyu ihtiyacını karşılayacağına dikkat çeken Kahta Belediye Başkanı Abdurrahman Toprak, Haydaran İçme Suyu Projesi çerçevesinde temeli atılan tesisin 509/saniye arıtma kapasitesine sahip olduğunu söyledi.



Toprak, “Bizler geldiğimiz ilk günden bu yana Kahta’nın hayali olan cazibe içme suyu için ekip arkadaşlarımızla birlikte çalışmalara başladık. İnşallah bu içme suyumuz arıtma tesisi ile hizmete girdiğinde Kahta’mızın 50 yıllık içme suyu ihtiyacını karşılayacak. Kahta’mızın içme suyu ihtiyacının yanında inşallah geriye kalan o elektrikten giden parayı da hizmete dökerek Kahta’mızı daha güzel bir hale getireceğiz. Bizler destek olduğumuz müddetçe onlarda bu ülkenin şanını şerefini yükseltmeye devam edecekler.

Yaklaşık 2 ay gibi süreç içerisinde isale hattımız tamamlanacak ve arıtma tesisimize içme suyumuzu temin etmiş olacağız. Bugün temelini attığımız arıtma tesisimiz saniyede 590 litre suyu arıtma kapasitesine sahiptir. Yine 174 bin kişiye proje hedefi olarak hizmet edecektir. Kahta Çayı’ndan alınan su, isale edilerek arıtma tesisine gelecek. Burada kimyasal dezonfetik işlemlere tabi tutulduktan sonra depolanacak. Daha sonra depolardan tüketilmek üzere içme suyu şebekesine aktarılacaktır.

Her ay belediyemize 500 ile 600 bin TL gibi ağır bir elektrik faturası geliyor. Elektrik arıza verdiğinde veya pompalar arızalandığında Kahta’nın suyu kesiliyor. Halkı susuz kalıyor. Bu sorunu gidermek için ilçemizin cazibeli bir suya ihtiyacı vardı. Bunun için projeler hazırlayıp ilgili yerlere verdik. Bu anlamda hazırlamış olduğumuz Haydaran İçme Suyu projemiz, TBMM Başkanvekilimizin, vekillerimizin, Valimizin, Kaymakamımızın ve AK Parti İlçe Başkanımızın destekleriyle Projemizi hayata geçirdik. İsale hattı çalışmalarımızın yüzde sekseni tamamlandı. İnşallah Haydaran İçme Suyu Projemiz hayata geçtiğinde Kahta’nın 50 yıllık içme suyu ihtiyacı karşılanmış olacak. Projemizin hayata geçmesinde emeği geçen başta TMM Başkanvekili Ahmet Aydın’a, milletvekillerimize, valimize, kaymakamımıza ve parti teşkilatımıza çok teşekkür ederim” dedi.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara ise, “Öncelikle bu tesisin Kahta’ya, Bölükyayla’ya, Akıncılara ve diğer köylere hayırlı olmasını diliyorum. Ak Parti iktidarlarının en önemli özelliği hizmete dönük faaliyetlerde hiçbir sorunun yaşanmamasıdır. Bakın 14 yıllık süre zarfında etrafınıza baktığınızda Kahta’ya yapılanlar, şuan yapımı devam edenleri yan yana koyduğunuz da, alt alta koyduğunuzda, çarptığınızda, topladığınızda ihtiyaçların karşılanmasında Türkiye Cumhuriyeti Devleti açısından hiçbir sorunun olmadığı net bir şekilde görülüyor. Güçlü bir devlet, kaynaklarını kullanmasını iyi bilen bir devlet ve vatandaşının her türlü ihtiyacını karşılayan bir devlet var” ifadelerini kullandı.

TBMM Başkan Vekili Ahmet Aydın ise, “Burada böylesine güzel bir bahar havasında, mutlu bir havayı, güzel bir havayı yılların sorunu olan bir meseleyi çözmek adına toplanmış oluyoruz. Ben öncelikle bu tesisimizin ilçemize, ilimize, hemşerilerimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Su hayattır, su olmayınca hayat durur. Vücudun dahi yüzde 80’i sudur. Dolayısıyla bir taraftan içme suyu, bir taraftan sulama suyu dersek yaşam kaynağımızı bulmuş oluruz. Burada susuz Kahta’yı susuz olmaktan çıkaran çok önemli bir eserin temel atmasını gerçekleştiriyoruz. Şimdi buraya 44 kilometreden su getiriyoruz. Buradan da Kahta’ya 7 kilometrelik bir mesafe bulunmakta. Toplam 50 kilometre öteden Kahta’mıza su sağlayacağız. Kahta’nın önemli sorununu inşallah hep birlikte çözeceğiz. Zannediyorum ana isale hattı kasım sonu bitiyor. Şimdi arıtmanın temellerini atıyoruz. Buradan sadece Kahta değil Akıncılar ve Bölükyayla faydalanacak. Saniye de 8 litresini Bölükyayla’ya, 15 litresini Akıncılar, Menzil ve bölgesine akacak. Kahta gibi büyük yerleşim yerlerinin tamamını suya kavuşturacağız. Harcanacak olan toplam meblağ 75 milyon lira. Aslında burada 75 milyon liralık bir eserin temelini atıyoruz” şeklinde konuştu.

Adıyaman Valisi Abdullah Erin, “Haydaran İçme Suyu Projesi ve ona bağlı olarak bugün temelini atacağımız arıtma tesisimizin, bu hizmetten istifade edecek bütün insanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Haydaran İçme Suyu Projesi gerçek bir projedir. Adıyaman Valisi olarak yerinde gördüm. Arıtma tesisinin de bugün temelini atacağız. Sadece bu içme suyu projesinin maliyeti yaklaşık olarak 100 milyon lira. 2002 yılında Adıyaman’daki tüm hizmetlere devletin ayırdığı tutar 10 milyon tutmaz.

Eğitimden sağlığa, altyapıdan ulaştırmaya kadar bütün sektörlere 2002 yılında ayırabildiğimiz kaynak 10 milyon liradır. Bugün sadece bu projeye ayrılan kaynağın 100 milyon olduğunu düşündüğümüzde bu imkanları sağlayan yöneticilere, siyasetçilerimize, bu projelerin ve kaynakların milletin hizmetine sunulmasında katkısı olan herkese millet olarak ne kadar şükran borçlu olduğumuzu ifade etmek gerekir. Siyaset, silahsız ve tehditsiz bir şekilde yapılır. Meydanlar herkese açıktır. Herkes dilediğini düşünebilir. Herkes dilediğine inanmakta serbesttir. Ama bu düşüncesini ve inancını başkasının özgürlük alanına müdahale etmemelidir. Başkasının haklarına da saygı göstermek suretiyle özgür bir şekilde yerine getirmeli. Elinde silah tutan biriyle konuşulacak meselenin, elinde silahını tehdit unsuru olarak tutup, tutmaya devam eden biriyle bu devletin konuşacak bir şeyin olmadığını artık herkesin anlaması lazım. Silahla da bu memlekette, zorla veya zorbalıkla çözülebilecek bir şeyin olmadığını da artık herkes bilsin. Aklını başına alıp şapkasını önüne koyup, tekrar düşünüp medeni dünyadaki gibi sorunların çözülme yöntemini tercih etmesi gerekiyor. Bizler bin yıldır kardeşiz. Bu kardeşliğimiz de ilelebet devam edecektir” şeklinde konuştu.

28 milyon TL’ye mal olduğu öğrenilen arıtma tesisin Aralık ayında tamamlanacağı öğrenildi.
Kaynak: İHA