İzmirli Muhtar Öğrencilerin Gönüllü Destekçisi

İzmir'in Güzelbahçe ilçesi Siteler Mahallesi'nin 22 yıllık muhtarı Gürler'in, öğrencilerin 'kitap okuması' için başlattığı çalışma, mahallesinin sınırlarını aşarak doğu illerindeki dağ köylerine kadar uzandı Gençlere okuma alışkanlığı kazandırma hedefiyle mahalleliden destek sağlayıp, maaşından katkı vererek muhtarlık binasında kütüphane oluşturan Gürler, 10 yıldır da desteklerle temin ettiği kitap, eğitim gereçleri ve kıyafetleri doğuda dağ köylerindeki öğrencilere ulaştırıyor Muhtar Gürler: 'Eğitim dönemi başlamadan önce okullara ulaştırmak için bunları kolilere yerleştiriyorum. O dakikalar hayatımın en mutlu anları. Yardımın biran önce ihtiyaç sahibi örgencilere ulaşması için zamanla yarışıyorum'

TEZCAN EKİZLER - İzmir'in Güzelbahçe ilçesinin 22 yıllık muhtarı Gürcan Gürler'in 'öğrencilere kitap okuma imkanı sağlama' hedefi ve mahallelinin desteğiyle başlattığı çalışma, mahallesinin ardından doğuda dağ köylerindeki öğrencilere uzandı.

Siteler Mahallesi muhtarı ve sakinleri 10 yılda destek verdiği 95 köy okulundaki öğrencilerle gönül köprüsü kurdu.

İzmir'in gözde yerleşim yerleri arasında yer alan Güzelbahçe Siteler Mahallesi muhtarı 76 yaşındaki Gürcan Gürler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, muhtar seçilmesinin ardından mahalle sakinleriyle bir araya gelerek konuştuklarını ve ilk icraatlarından birinin muhtarlık binası yanında ek binaya kütüphane oluşturmak olduğunu belirtti.

Öğrencilere ve gençlere okuma alışkanlığı kazandırmak, eğitimlerine destek vermek ve kötü alışkanlıklardan uzak kalmalarını sağlamak amacıyla, topladığı kitaplarla kütüphaneyi oluşturduklarını anlatan Gürler, o yıllarda kitaplara ulaşmanın bugünkü kadar kolay olmadığını hatırlatarak, mahallelinin de sahip çıktığı proje sayesinde çok sayıda kitabı kütüphanelerine koyduklarını söyledi.

Mini kütüphanelerinin mahallelerindeki öğrencilerin uğrak yeri haline dönüştüğünü, kitap okumak isteyen çocukların, gençlerin muhtarlığa geldiğini ve bu manzaranın kendisini mutlu ettiğini kaydeden Gürler, ellerinde birikmeye başlayan fazla kitaplar için çözüm düşünürken, doğu illerinin dağ köylerinde imkansızlıklar içerisinde eğitimlerine devam etmeye çalışan çocukların aklına geldiğini ifade etti.

Gürler, konuyu açtığı mahalle sakinlerinden destek görünce buradaki öğrenciler için bir adım atma adına, kitap ve eğitim gereçleri toplamaya başladığını, birçok kişinin de öğrencilere gönderilmek üzere ayakkabı, mont, pantolon, kazak getirdiğini, kendisinin de muhtarlıktan gelen maaşla kırtasiye malzemeleri aldığını dile getirdi.

Toplanan malzemelerin çokluğu karşısında duygulandığını ve hemen dağ köylerini araştırdıklarını ve ilk kez Elazığ Depremi'nden sonra Konancılar Köyü İlköğretim Okulu ile Şanlıurfa'nın Fevzipaşa İlköğretim Okulu ve Kars'ın Boyuntaş Köyü İlköğretim Okuluna koliler içerisinde bu malzemeleri gönderdiklerine değinen Gürcan Gürler, okul öğretmeninden, köy muhtarına birçok kişiden gelen teşekkür mektupları karşısında, attıkları adımın önemini daha iyi anladıklarını bildirdi.

Gürler, mahalleliyi de etkileyen bu mektuplar üzerine daha çok dağ köyüne ulaşma hedefiyle çalışma başlattıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Muhtarlık maaşımı eğitim araç gereçleri alımına harcamaya başladım. Mahalle sakinleri de kitabın yanı sıra öğrencilerin eğitimlerini daha iyi devam ettirebilmeleri için kendi çocuklarının kullandığı ya da yeni aldıkları kıyafet ve ayakkabıları bana ulaştırdı. Eğitim dönemi başlamadan önce okullara ulaştırmak için bunları kolilere yerleştiriyorum. O dakikalar hayatımın en mutlu anları. Yardımın biran önce ihtiyaç sahibi örgencilere ulaşması için zamanla yarışıyorum.'

Gürcan, 10 yıl önce başlattıkları bu çalışmada bugüne kadar doğu illerindeki 95 okula kolilerini ulaştırdıklarına işaret ederek, koliyi alan okul öğretmenleri ve örgencilerin kendisini telefonla aradığını ya da mektup gönderdiklerini söyleyerek 'Öğrencilerimiz için ne yapsam az, helal hoş olsun. Öğretmenler ve çocuklar bazen teşekkür etmek için arıyorlar, mektup gönderiyorlar. İşte o zaman yaptığımın ne kadar iyi bir iş olduğunu bir kez daha anlayıp gözlerim yaşarıyor. Gelen teşekkür mektuplarını okuyunca bütün yorgunluğumuz geçiyor. Tüm mahalleli çok mutlu oluyoruz.' dedi.

Dağ köylerine desteğe devam edeceklerini, son dönemde elektronik posta yoluyla iletişim kurdukları öğretmenlerden ihtiyaçlarını sorduklarını ve buna göre malzeme temin ettiklerini bildiren Gürler, 'En büyük isteğim muhtarlığı bıraktıktan sonra bu dağ köylerindeki öğrencilerle buluşmak. Bir öğrenci ben Gürcan Gürler'in gönderdiği kitabı okudum dese o bana yeter. Beni çok mutlu eder.' diye konuştu.
Kaynak: AA