İzmir Emniyet Müdürü Uzunkaya Açıklaması

'İzmir Emniyeti olarak aldığımız önlemlerle 15 Temmuz sürecinde de hiçbir vatandaşın burnunun kanamadığı bir 100 gün geçirdik'.

Emniyet Müdürleri Kararnamesi ile Antalya'ya atanan İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İzmir Emniyeti olarak aldıkları önlemlerle 15 Temmuz sürecinde de hiçbir vatandaşın burnunun kanamadığı bir 100 gün geçirdiklerini söyledi.

Antalya'ya atanması nedeniyle gazetecilerle bir araya gelen Uzunkaya, İzmir'de görev yaptığı 33 aylık süreye ilişkin değerlendirmede, emniyet personeliyle çıtayı her zaman yüksek tuttuklarını, yapılabileceğin en iyisini hayata geçirmeye, imkan ve kapasiteyi en üst düzeyde kullanmaya çalıştıklarını belirtti.

Vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlama görevi bulunan polisin, bu süreçte asli görevinin dışında olağanüstü durumlara karşı da canla başla çalıştığını vurgulayan Uzunkaya, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadelede 17-25 Aralık sürecinden itibaren iradeli bir duruş sergilediklerini belirtti.

FETÖ'nün uzun vadeli hedefleri doğrultusunda yuvalandığı kuruluşlardan birinin emniyet teşkilatı olduğuna dikkati çeken Uzunkaya, şöyle konuştu:

'Eskiden görev yapmış emniyet müdürleri ile yaptığımız görüşmelerde çok zor bir dönemde görev yaptığımızı söylüyorlar. Bu müdürlerimiz bize '1980'li 1990'lı yıllarda bu olaylar olsaydı biz 3 ay bu görevi yapamazdık' beyanlarında bulunuyorlar. Bunu hangi zorluklarda görev yapıldığını belirtmek adına söylüyorum. Hele İzmir'de görev yaparken güvenlik-özgürlük sınırını hassasiyetle gözetmeniz gerekiyor. Burası bıçak sırtında, sırat köprüsünde gidilen bir ilimiz.

Bu zorluklarla birlikte arkadaşlarımızla gayret gösterdik. 12 binden fazla arkadaşımızın görev yaptığı ilde hiçbir arkadaşımızın burnu kanamadı. İki arkadaşımız trafik kazasında şehit oldu, 3 arkadaşımız çeşitli nedenlerle intihar etti. Onun dışında Doğu ve Güneydoğu'daki il ve ilçelerin terör yuvalarından ayıklanmasında çevik kuvvet ve özel harekat gibi operasyonel birliklerimizden 5-6 arkadaşımız şehit oldu, 20 arkadaşımız gazi oldu. İlimizde terörle mücadelede zamanlaması açısından canlı bomba, silahlı ve bombalı saldırı hazırlıkları anlamında 6-7 tane PKK ve diğer terör örgütlerinin eylemlerini mühimmatlarıyla patlayıcılarıyla, şüphelileriyle istihbarat ve terörle mücadele birimlerimizle yakaladık. Bu patlaması muhtemel eylemler öncesinde yaptığımız hamlelerle hiçbir vatandaşımızın burnu kanamadı, hiçbir polisimizin burnu kanamadı, şehit olmadı.'

- '15 Temmuz'da iyi koordine olduk'

İzmir Emniyeti olarak aldıkları önlemlerle 15 Temmuz sürecinde de hiçbir vatandaşın burnunun kanamadığı bir 100 gün geçirdiklerine dikkati çeken Uzunkaya, FETÖ'nün 15 Temmuz sonrası manipülasyonlarının olabileceğini, örgüt elemanlarının emniyetin çalışmalarını birtakım yanlış ihbarlarla hedefinden şaşırtmaya yönelik çalışabileceğini öngördüklerini, nitekim kirli bilgilendirmeler, ihbarlar yapıldığını ancak bunlara fırsat vermediklerini dile getirdi.

FETÖ'nün darbe girişimi sonrası 3 ayda yaklaşık 22 bin ihbar yapıldığını, bunu titizlikle değerlendirerek 9 bin civarına düşürdüklerini ve değerlendirmeye, tasnife uygun gördükleri bilgisini veren Uzunkaya, 'Bu FETÖ örgütünün emniyetteki ve yargıdaki baş aktörleri daha önce bir kurunun yanına 30 yaşı da attılar. Bir tane kuru ortaya çıktı ama bir yanlış da ortaya çıktı. Ama ne yazık ki o 30 yaşla birlikte kuru olan da masum görünerek dışarıya çıkmış oldu. O nedenle biz de bu hassasiyeti ilk günden itibaren son derece hassas bir çizgide devam ettirdik.' diye konuştu.

Celal Uzunkaya, İzmir'de asayiş, terör, trafik, kaçakçılık, uyuşturucu gibi olaylarda azalma sağladıklarını, bu olayları stabil hale getirmenin bile başarı sayıldığını belirterek, suç ve suçluyla mücadele için toplumsal projeler hazırladıklarını, binlerce gence ulaşarak bilgilendirici, eğitici faaliyetler yürüttüklerini kaydetti.

- ABD'nin vatandaşlarını uyardığı iddiası

Uzunkaya, bir gazetecinin İzmir’deki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında bölgede bulunabilecek ABD vatandaşlarının, 'barışçıl gösterilerin çatışma ve şiddete evrilebileceği' yönünde uyarıldığı bilgisinin bulunduğunu hatırlatması üzerine de bunun resmi bir arka planının olmadığını söyledi.

Uzunkaya, 'Bize intikal eden bir şey yok. Birtakım yabancı misyonlar, birtakım paylaşımlar yapmışlar. Özellikle bugün yapılacak olan Cumhuriyet Bayramı çelenk sunma ve yarınki kutlamalar için zaten biz 24 saat olabilecek her türlü ileri ihtimali gözeterek tedbir aldık, alıyoruz. Bugün ve yarınki bayram kutlamaları ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanının gözaltına alınmasıyla ilgili tedbirlerimiz var.' dedi.
Kaynak: AA