İtalyan Çimi Tohumu Dağıtımı Dumanlı'da Gerçekleştirildi

Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Dumanlı köyünde İtalyan Çimi (Sütotu-Trinova) cinsi tohum dağıtımı gerçekleştirildi.

İtalyan Çimi Tohumu Dağıtımı Dumanlı'da Gerçekleştirildi
Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Dumanlı köyünde İtalyan Çimi (Sütotu-Trinova) cinsi tohum dağıtımı gerçekleştirildi.

Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi kapsamında İtalyan Çimi-Trinova (Sütotu) Yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak amacıyla İl Müdürlüğünce Lapseki’nin Dumanlı, Adatepe ve Şahinli köyleri, Biga’nın Güleçköy ve Eğridere köylerinde, Merkez Çıplak, Özbek ve Gökçalı köylerinde ve Ezine’nin Pazarköy ve Çamoba köylerinde proje başlatıldı. Projenin başlangıç töreni Lapseki’nin Dumanlı köyünde gerçekleştirildi.

Törene İl Müdürü Erdem Karadağ, Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel, Lapseki İlçe Müdürü Latif Candan, Lapseki Ziraat Odası Başkanı İsmail Sevim, teknik personeller, Dumanlı ve Adatepe muhtarları ile üreticiler katıldı.

İl Müdürü Erdem Karadağ törende yaptığı konuşmasında, "İl Müdürlüğü olarak Lapseki, Biga, Merkez ve Ezine’de bu yıl Trinova-sütotu yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması projesini başlattık. Trinova yaygın olarak ekimi yapılan arpa, yulaf, tritikale, mısır silajı ile fiğ çeşitlerine kıyasla iyi bir bakım yapıldığı takdirde daha verimli ve yüksek besin değerli kaba yem elde edilebilir. Hayvancılık yapan üreticilerimiz, hızlı büyüyen ve yılda kuru şartlarda 2-3, sulu şartlarda 5-6 biçim yapılabilen, özellikle süt ve besi çiftliklerinde hayvanların severek tüketeceği tek yıllık, iyi bakım şartlarında iki yıllık bir yem bitkisiyle tanışacaklardır. Hayvanlar uzun süre hasıl kaba yem tüketme şansına sahip olması beklenmektedir" dedi.

Yaklaşık 2 bin dekar alanda uygulanması planlanan proje ile hayvancılık işletmelerinin sürdürülebilirliği için kaba yem sorununa alternatif ürün yaratılması hedefleniyor. Trinova’nın verim ve protein oranının yüksekliği ile hayvan başına süt ve besi veriminin artırılması açısından başarılı bir yem bitkisi olduğu belirtildi. Bu sayede kırsal kesimde yaşanılan büyükbaş hayvancılıktaki gerilemenin de önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Kaynak: İHA