Facianın Yaşandığı Ermenek'te Acının İzleri

Karaman'ın Ermenek ilçesinde iki yıl önce 18 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının yaşandığı işletme, o günden sonra bırakıldığı gibi dururken hala acının izlerini taşıyor İşçilerin kıyafetleri, yemekhanedeki örümcek ağı tutan bardak ve tabaklar, tesisler ve idari binalar ile iş makinelerinin terk edilmiş görüntüsü, görenleri ürpertiyor Bölgede faaliyette olan komşu madenin sorumlu mühendisi Sezgin Berberoğlu: 'Ocakta 38 gün süren kurtarma faaliyetinden sonra hiçbir hareket olmadı. Nasıl bırakıldıysa o şekilde duruyor. Ocak girişleri ve baca ağızları kapatıldı, emniyete alındı. Bunun dışındaki diğer yerler harap vaziyette'

ABDULLAH DOĞAN - Karaman'ın Ermenek ilçesinde iki yıl önce yaşanan ve 18 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağı, terk edilmiş görüntüsü ile o günkü acının izlerini taşıyor.

Kömür ocağında su baskını sonucu 28 Ekim 2014'te 18 madencinin mahsur kalmasıyla tüm Türkiye'de gözlerin çevrildiği Ermenek'te, işçilere ulaşmak için adeta seferberlik ilan edildi. Ocakta mahsur kalan 18 işçiye ulaşmak için 38 gün boyunca yoğun çaba harcayan ekipler, madenden 4 bin 99 vagon hafriyat çıkardı. Mahsur kalan işçilere ulaşılması için öncelikle madene akan yaklaşık 12 bin 500 ton su, pompalarla boşaltılırken, gece gündüz süren çalışmalar sonunda 18 işçinin cansız bedenine ulaşıldı.

- Facia sonrası büyük sessizlik

'Ermenek faciası' olarak hafızalara kazınan ve tüm Türkiye'yi büyük üzüntüye boğan facianın ikinci yılında görüntülenen maden ocağı, terk edilmiş görüntüsü ve ürpertici sessizliğiyle dikkati çekiyor.

Madene girildiğinde ocaktan çıkan kömürün yüklendiği camları kırık ve lastikleri patlak iş makinesi göze çarparken, galerilerde tahkimat için kullanılan kerestelerin işlendiği marangozhanede alet ve ekipmanlar olduğu gibi bırakılmış.

Kömürün çıkarıldığı desenderede ise raylar üzerindeki vagonda çeşitli eşyalar ve işçi bareti görülüyor.

- Tabak ve bardakları örümcek ağı kaplamış

Ocak girişinin yanındaki makine dairesinde bulunan soba üzerindeki çay bardağı ise aradan geçen iki yılın özeti gibi. Maden işçilerinin dolaplarındaki kıyafetleri ve çizmelerinin yanı sıra bir madenciye ait olan ve çıkarıldıktan sonra bir daha giyilmemek üzere poşete bırakılan kıyafetleri ise hüzünlendiriyor.

Yemekhanede masaların üzerindeki bardak ve tabakların örümcek ağı tutmuş görüntüsü dikkati çekiyor. Duvarında ise madendeki iş güvenliğinin anlatıldığı onlarca çizim göze çarpıyor.

Havalandırma ve desendere çatılarının rüzgardan devrildiği ocakta, tesisin önüne yapılan kamelya da yıkılmak üzere.

- İşçi sayısı yarı yarıya düşmüş

Kömür işletmelerinin bulunduğu havzadaki faaliyetine devam eden bir madenin sorumlu mühendisi Sezgin Berberoğlu, facia sonrası yaşananları AA muhabirine değerlendirdi.

Bölgede 20 yıla yakındır maden mühendisi olarak çalıştığını anlatan Berberoğlu, ocaktaki faciadan sonra büyük sıkıntıların yaşandığını dile getirdi.

Berberoğlu, bölgede kazanın olduğu ocakla beraber 4 madenin bulunduğunu anımsatarak, burada kazadan önce bin 500 işçinin çalıştığını, sonrasında ise bu rakamın 700'e kadar düştüğünü bildirdi.

- Maden harap vaziyette

Bunda, kömür üretimi maliyetinin yüksekliğinin etkili olduğunu vurgulayan Berberoğlu, şunları kaydetti:

'İşletmeler de bundan soğudu. Kazanın da etkisi büyük. Bu ocakta 38 gün süren kurtarma faaliyetinden sonra hiçbir hareket olmadı. Nasıl bırakıldıysa o şekilde duruyor. Ocak girişleri ve baca ağızları kapatıldı, emniyete alındı. Bunun dışındaki diğer yerler harap vaziyette. Gidip gelen de olmuyor. Herhangi bir canlılık emaresi yok. Sahada 4 tane işletme var. Bunlardan, facianın yaşandığı maden kapalı, diğer işletmeler de tam kapasite üretim yapmıyor. Yakın yerde çalışmama rağmen gidip gelmedim. Bir kaç madenci yakınının gittiğini duydum. Onun dışında kaderine terkedilmiş durumda. İşçilerin çoğu başka yerlere göç etti.'

Ermenek'teki özel linyit kömürü madeninde 28 Ekim 2014'te su baskınının ardından başlatılan ve 38 gün süren çalışmalarda 18 işçinin cansız bedenine ulaşılmıştı.
Kaynak: AA