'Deniz Kaplumbağalarının Nesli Kurtarılabilir'

MEÜ Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ergene: 'İçel geneline bakıldığında bu yıl 140 bin yavru denizle buluştu. Bu rakamlar böyle gidecek olursa 20 yıl sonrasında belki nesli tehlikeden kurtulmuş olacak' 'Kazanlı sahilinde bin 705 yuvadan 130 bin canlı yavru denize ulaştı. Bu çok önemli bir rakam. Çünkü 130 bin yavrunun denize ulaşması demek bin tane yavrudan biri ancak hayatta olabiliyor. Böyle olunca 130 bin yavrudan 130 canlıyı 20 yıl sonrasında aynı kumsallarda görme şansımız olacak'

İçel Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, yeşil deniz kaplumbağalarının kritik olarak nesli tehlikede olan bir tür olduğunu belirterek, 'İçel geneline bakıldığında bu yıl 140 bin yavru denizle buluştu. Bu rakamlar böyle gidecek olursa 20 yıl sonrasında belki nesli tehlikeden kurtulmuş olacak.' dedi.

Ergene, gazetecilere yaptığı açıklamada, İçel'in deniz kaplumbağaları açısından son derece önemli bir bölge olduğunu söyledi.

Yapmış oldukları deniz kaplumbağaları projesinde bereketli bir yıl yaşadıklarını anlatan Ergene, 'Kazanlı, Alata ve Davultepe kumsallarında yuva sayıları beklentilerimizin çok çok üzerindeydi. Bu anlamda bakıldığında deniz kaplumbağaları açısından şanslı bir yıl oldu. Özellikle Kazanlı kumsalındaki çalışmalarımızda en yüksek sayıya ulaştık.' diye konuştu.

Ergene,1988'den beri yapılan bütün çalışmaların içerisindeki en yüksek rakama ulaşıldığını vurgulayarak şöyle konuştu:

'Geçen yılki sayıyı bile 2-3'e katlamış durumdayız. Dolayısıyla bakıldığı zaman oldukça başarılı bir yıl. Özellikle Kazanlı için düşündüğümüzde geçen yıl 865 yuva vardı. Önceki yıl 400'lerde bir yuva sayısı mevcuttu. Bu yıl bin 705 yuva tespit edildi. Bu inanılmaz bir sayı. Biz 8 yıldır Kazanlı'da aynı sistemle çalışıyoruz. Sistemli korumanın bir getirisi bu. Bin 705 yuvadan 130 bin canlı yavru denize ulaştı. Bu çok önemli bir rakam. Çünkü 130 bin yavrunun denize ulaşması demek bin tane yavrudan biri ancak hayatta olabiliyor. Böyle olunca 130 bin yavrudan 130 canlıyı 20 yıl sonrasında aynı kumsallarda görme şansımız olacak. Bu nedenle Kazanlı kumsalı bu yıl rekor kırdı. İçel geneline bakıldığında bu yıl 140 bin yavru denizle buluştu. Bu rakamlar böyle gidecek olursa 20 yıl sonrasında belki nesli tehlikeden kurtulmuş olacak.'

Doğu Akdeniz bölgesinde yeşil deniz kaplumbağası popülasyonun çok sınırlı olduğunu ve 600-700'lerden bahsedildiğini belirten Ergene, 'Bu anlamda bakıldığında neredeyse bu popülasyonun yüzde 70-80'ine yakını Kazanlı kumsalına yuva yapmış oldu. Alata'da da benzer sonuçlar aldık ve 382 yuva var. Davultepe'de 138 yuva var. İçel bu yıl deniz kaplumbağası popülasyonuna çok büyük bir katkı sağlamış oldu.' diye konuştu.
Kaynak: AA