Başbakan Yıldırım'dan Kılıçdaroğlu'nun 'Bylock' Ve 'Erken Seçim' İddialarına İlişkin Açıklama

Başbakan Binali Yıldırım, Kılıçdaroğlu’nun ’bylock listesi savcılıklara temizlenerek gidiyor’ açıklamasına ilişkin, "Eğer böyle bir şeyi biliyor da bizi bilgilendirmiyorsa o zaman görevini yapmıyor demektir. Kemal Bey’den beklenen bütün bildiklerini gelip bizimle paylaşması. Biz de bir yanlış varsa düzeltelim" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, cuma namazını Osmanlı Camii’nde kıldı. Namazı kılmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Yıldırım, bir gazetecinin, garnizon komutanlarının protokolde yer alamamasına ilişkin haberleri sorması üzerine, "Jandarma, İçişleri Bakanlığı’na bağlandıktan sonra illerde protokolde dolayısıyla değişiklik meydana geldi. O değişiklik doğrultusunda uygulamaya bir açıklık getirildi.

Şöyle olacak, sadece Jandarmanın yani alay komutanlıklarının bulunduğu illerde çelenk koyma işi illerde valiler, belediye başkanı ve ilçelerde de kaymakam belediye başkanı şeklinde olacak. Eğer ilde ve ilçede silahlı kuvvetlerin de bir yeri varsa, birliği, komutanı varsa o zaman o komutan da çelenk koyabilecek. Jandarma, İçişlerine bağlandığı için Emniyet müdürü gibi bir pozisyona giriyor, artık onun çelenk koymasına ihtiyaç yok vali yahut kaymakamın koyduğu çelenk onun yerine geçecek ama silahlı kuvvetler varsa, mesela Erzincan ordu komutanı var, orada kim çelenk koyacak, vali, ordu komutanı ve belediye başkanı. En büyük mülki idare amiri ya validir ya kaymakamdır ancak silahlı kuvvetlerde kendi adına oradaki birimi varsa o da çelenk koyabilecek" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu’nun ’bylock listesi savcılıklara temizlenerek gidiyor’ ve ’AK Parti’nin bylockçuları temizlemek için erken seçime gideceği’ iddiasına ilişkin soruya Yıldırım, "Kılıçdaroğlu çok önemli bir ihbar ve iddiada bulunuyor. Kendisinden beklenen böyle bir iddia varsa bunun belgelerini bize verse ve biz de bunun gereğini yapalım. Bizim görevimiz suçluları ayıklamak değil, hepsini derleyip toparlayıp adalete teslim etmek. Eğer böyle bir şeyi biliyor da bizi bilgilendirmiyorsa o zaman görevini yapmıyor demektir. Kemal Bey’den beklenen bütün bildiklerini gelip bizimle paylaşması. Biz de bir yanlış varsa düzeltelim. Biz kendisiyle zaman zaman görüşüyoruz. Bize bazı talepleri oluyor, bazı tespitleri oluyor. Onları da araştırıyor gereğini yapıyoruz" karşılığını verdi.

“FETÖ’cüleri temizlemek için seçim, akla ziyan bir iş”

Kılıçdaroğlu’nun erken seçim iddialarıyla ilgili de Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bu akla ziyan bir iştir. Suçluları temizlemek için erken seçim mi yapılır? Doğru olan bunları tutup adalete teslim etmektir. Oyuncak değil ya, seçim demek bir yılın kaybı demek. Zırt pırt seçim. Milletin işi gücü yok da bizimle mi uğraşacak. Seçtik işinize bakın, terörle ilgili konuları halledin, memleketin gündeminde, etrafımız ateş çemberi, her gün terör örgütleriyle amansız mücadelemiz var. Şehitlerimiz oluyor. Vatanın birliği, beraberliği için topyekun bir gayret içerisindeyiz. Bütün bunlar ortadayken, seçim nereden çıktı. Hele hele FETÖ’cüleri temizlemek için seçim, akla ziyan bir iş. Söylenen lafın bir yakışığı olması lazım."

"15 Temmuz darbe girişiminden önce, FETÖ’cü askerlerle NATO üyesi bazı ülkelerden katılımcıların toplantı yaptığı iddialarına" ilişkin soru üzerine Başbakan Yıldırım, "Böyle bir iddia varsa bunlar araştırılır. Orada bazı toplantıların yapıldığı daha önce de basın da yer aldı. Bu konuda savcılar gerekli takibatı yapıyor ama son durum hakkında bir şey söyleyemem" diye konuştu.

Rakka’ya ilişkin soruya Yıldırım, "Rakka meselesi bizim meselemiz değil. Biz, memleketimizde vatandaşımızın güvenliğini, huzurunu sağlamak için var gücümüzle, polisimiz askerimiz korucumuz el birliğiyle çalışıyorlar. Rakka olayı, DEAŞ’la olan mücadeledir. ABD ve koalisyon güçleri Türkiye de dahil DEAŞ’la mücadele söz konusu. Fırat Kalkanının eses itibarıyla da amacı budur. Amerika Menbiç’ten sonra ikinci odak noktası olarak Rakka’yı görüyor. Bu konuda da mücadele için bizimle, savunma bakanları karşılıklı görüşüyorlar. Bizim orada açık ve net bir duruşumuz var, ’Rakka operasyonunda DEAŞ’a karşı sizinle olabiliriz ancak bizim için terörist grup olarak tanımladığımız PYD, YPG gibi unsurlar eğer bu operasyonun içinde yer alırsa biz orada yokuz’. Bir terör örgütüyle başka bir terör örgütüne karşı mücadele, hukuk devletine yakışmaz. Hele hele Türkiye’ye düşman, Türkiye’ye karşı PKK terörüyle omuz omuza onlara her türlü lojistik desteği veren terör gruplarıyla asla ve asla biz bir arada olamayız. Onun dışında başka bir formülünüz varsa buyurun gelin beraber yapalım. Bölgede Araplar, başka unsurlar var, Kürt unsurlar var teröre bulaşmamış. Bunlarla bu operasyonlar pekala yapılır. Bu görüşümüzü açık bir şekilde aktarıyoruz ama bundan sonra karar onların, bizim kararımız değil" cevabını verdi.

Gültan Kışanak’ın gözaltına alınması

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın gözaltına alınmasıyla ilgili soru üzerine Başbakan Yıldırım, "Gözaltı süreci sona ermeden bir atama yapılması söz konusu değil. Savcılık ya bırakacak ya da mahkemeye sevk edecek. O süreç nasıl tamamlanırsa ona göre hareket etmek lazım. Hukukun gereği neyse o yapılır. Bu geçiş süresi içerisinde valilik, şehrin acil ihtiyaçları, çöplerin alınması için, oradaki memurları, herkesi devreye sokabilir, böyle bir sıkıntı yaşanmasın" açıklamasında bulundu.
Kaynak: İHA