Yazar Necip Tosun, Gençlerle Buluştu

TDV KAGEM tarafından düzenlenen 'Kalem Söyleşileri'ne Yazar Necip Tosun konuk oldu Tosun: 'Edebiyat' dediğimiz şey devamlılık ve ısrar istiyor. Yani siz, edebiyata hayatınızı vermeden ve geleceğe ilişkin yatırımlarınızı bunun üzerine kurmadan bir yere gelemiyorsunuz'

Yazar Necip Tosun, edebiyat dünyasına adım atmak isteyen gençlere tavsiyelerde bulunarak, 'Edebiyat' dediğimiz şey devamlılık ve ısrar istiyor. Yani siz, edebiyata hayatınızı vermeden ve geleceğe ilişkin yatırımlarınızı bunun üzerine kurmadan bir yere gelemiyorsunuz.' dedi.

Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Aile ve Gençlik Merkezince (TDV KAGEM) düzenlenen 'Kalem Söyleşileri' etkinliğinin konuğu olan Tosun, yeni çıkan kitabı 'Öykümüzün Sınır Taşları'nda yer verdiği 100 öyküyü nasıl seçtiğini anlattı.

Tosun, kitabındaki 100 temel öyküyü seçerken ideolojik angajman içine girmediğini ifade ederek, 'Edebiyatta bunu şiddetle kınıyorum. Bir insanın inancının olmasını, bir şeyi sevmesini ve bir ideolojiye bağlanmasını çok normal ve gerekli de görüyorum. İnsan, gündelik hayatında her türlü ideolojiye sahip çıkabilir ve tüm bunları bir hayat biçimi olarak yaşayabilir ama edebiyat eleştirisi yapılırken insanın bütün değerlerini bir kenara bırakarak adalet, ahlak, bilgi ve tecrübe ile hareket etmesi, edebiyat metinlerine öyle yaklaşması gerekiyor.' diye konuştu.

Kitapta Bilge Karasu, Nezihe Meriç ve Onat Kutlar bulunmazsa bunun eksik bir Türkiye okuması olacağını düşündüğünü belirten Tosun, 'Bu anlamda kitap Türk öykücülüğünü yansıtmaz. Yani sadece Mustafa Kutlu ile Rasim Özdenören'i yazarak Türk öykücülüğü yapamayız. Günümüz eleştirmeninin en büyük handikabı ideolojik körlüktür. Edebiyat yapılıyorsa o esere edebiyat kriterleriyle bakılmalıdır.' ifadelerini kullandı.

- 'İyi bir örnek bütün kuramlardan daha öğreticidir'

Edebiyat dünyasına adım atmak isteyen gençlere de tavsiyelerde bulunan Tosun, 'Öncelikle bu yola baş koyarken seçimlerinizi doğru yapmanız gerekiyor çünkü 'edebiyat' dediğimiz şey devamlılık ve ısrar istiyor. Yani siz, edebiyata hayatınızı vermeden ve geleceğe ilişkin yatırımlarınızı bunun üzerine kurmadan bir yere gelemiyorsunuz.' değerlendirmesinde bulundu.

Tosun, kendisini yazarlığa iten şeyin, yazdığı günlükler olduğunu vurgulayarak, genç yazar adaylarına günlük tutmalarını önerdi.

Tosun, şunları kaydetti:

'Edebiyatta öz ve biçimin ayrıştırılamaz bir şekilde bize aktarılması lazım. Bu yüzden bir edebiyatçının temel meselesi dildir. Dil, mesajı kendi taşır. Bu doğrultuda iyi bir öykü okuduğumuzda, nasıl öykü yazacağımızı da öğreniriz. Yani iyi bir örnek bütün kuramlardan daha öğreticidir.'

'Kalem, Kitap, Kahve' başlığı altında gerçekleşen etkinliğin sonunda Yazar Necip Tosun, okuyucuları ile sohbet ederek kitaplarını imzaladı.

Kaynak: AA