TESK Genel Başkanı Palandöken Açıklaması

'Yüksek elektrik, su ve doğalgaz faturaları esnaf ve sanatkarlar dahil her kesimin ortak sorunu olmaya devam ediyor. Bu faturalarda indirim şart'

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, elektrik başta olmak üzere su ve doğalgaz faturalarında indirime gidilmesi gerektiğini belirtti.

Palandöken, yazılı açıklamasında, bugüne kadar vatandaşlardan yasal olmayan yollarla tahsilat yapıldığının mahkemece tespit edildiğini kaydetti.

Her türlü vergi ve harcın ancak yasayla alınabileceğine, elektrik faturalarındaki iletim, dağıtım, perakende satış ve sayaç okuma bedellerinin yasal dayanağı olmadan yıllarca tahsil edildiğine dikkati çeken Palandöken, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Yüksek elektrik, su ve doğalgaz faturaları esnaf ve sanatkarlar dahil her kesimin ortak sorunu olmaya devam ediyor. Elektrik başta olmak üzere su ve doğalgaz faturalarına indirim şart. En önemlisi faturalara yansıtılan hizmet bedeli, saat okuma ve şube yolu bedeli gibi haksız olarak tahsil edilen ücretler zaman kaybedilmeden kaldırılmalıdır. Bu tür tahsilatların alınmaması için hükümetten destek bekliyoruz. Daha önce haksız olarak tahsil edilen ve Yargıtay tarafından iptal edilen bedellerin hak sahiplerine geri ödenmesi gerekir.'

Esnaf ve sanatkarlara uygulanan yüksek ticarethane tarifesinin indirilmesi gerektiğinin altını çizen Palandöken, en yüksek elektrik ve su bedelini esnaf ve sanatkarların ödediğini savundu.

Doğalgaz fiyatları yüzde 10 düşürülmesine karşın elektrik fiyatlarında düşüş yaşanmadığını belirten Palandöken, 'Eskiden her zaman elektrik fiyatlarının altında kalan su fiyatları son dönemde elektrikle yarışır hale geldi. Esnafın maliyetlerinde bir indirim yok. Oysa esnaf ve sanatkarın sermayesinin ne kadar kısıtlı olduğu ortada.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA