Tarihçi Yazar Uğurluel, Körfezliler'le Buluştu

Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, Körfez Belediyesi’nin düzenlediği söyleşi programında Körfezlilerle bir araya geldi.

Tarihçi Yazar Uğurluel, Körfezliler'le Buluştu
Körfez Belediyesi kültür sanat etkinlikleri kapsamında Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel kendine has anlatım tarzı ile yaptığı tarihsel sunum, Tütünçiftlik Kültür Merkezini dolduranlar tarafından büyük bir ilgiyle izlendi. Tarih üzerine birçok kitap yazan Tarihçi Uğurluel kendine özgü anlatım tarzı ile Osmanlı ve İslamiyet tarihi konusundaki anlatımı ile vatandaşların büyük beğenisini topladı. Tütünçiftlik Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa, Belediye Başkanı İsmail Baran ve eşi Bilge Baran’ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcıları, birim müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda Körfezli katıldı.

Talha Uğurluel, Osmanlı ile ilgili çekilen dizi ve filmleri eleştirerek, "Film veya dizilerde gördüğünüz padişah veya saray yaşantısını gerçekle hiçbir alakası yok. 2.5 yılda Kanuni iki defa bağdaş kurup oturamadı. Ya aktörün bacakları ya da senaristin kafası uygun değildi. Bu filmleri yapan adamlar bizim oturmamızdan bile habersizler" dedi.

Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, sinevizyon eşliğinde ’Topkapı Sarayı Hırka-i Saadet Dairesi ve Mukaddes Emanetler’ ve Abdulhamid Han ve Dehanın izleri konulu konferans verdi. Topkapı Sarayı’nda bulunan kutsal emanetler hakkında bilgi veren Uğurluel, "Bu eserler Körfez’in topraklarını gördü. Çünkü taşınırken bu topraklardan geçti. İstedik ki Körfezliler’de de bu eserleri yakından görsün" diye konuştu.

Mekke’nin Zemzem kuyusu etrafından kurulduğunu ve Hz. İbrahim, Hz. Hacer ile oğlu Hz. İsmail’in hayatından kesitler de veren Uğurluel, Allah’ın yer yüzünde kendisine toprak parçası olarak ayırdığı yerin sadece Kabe olduğunu, Osmanlı Devleti döneminde ilk kez Sultan 1’inci Ahmet tarafından yeniden yapılmak istendiğini, ancak dönemin ulemaları tarafından uygun görülmediğini anımsatan Uğurluel, Kabe’nin son kez 4’üncü Murat tarafından yenilendiğini kaydetti.

Belediye Başkanı İsmail Baran ise kendilerini tarihin o anlarına götüren Talha Uğurluel’e teşekkür ederek, “Tarihçi- Yazar Talha Uğurluel’i bir kez daha misafir etmekten büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Böylesine güzel bir sunuma gösterdiğiniz yoğun ilgi nedeni ile de hepinize çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Söyleşi programının ardından Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran, katkılarından dolayı Talha Uğurluel’e Körfez’e özgü kiraz plaketi hediye etti. Program sonunda Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel hayranları için kitap imzalayıp bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.
Kaynak: İHA