Park Hospital'dan Mikro Çipli Bebek Tedavisi

Adıyaman Özel Park Hospital Hastanesi Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Gül, mikro çipli bebek tedavisi ile ilgili bilgi verdi.

Park Hospital'dan Mikro Çipli Bebek Tedavisi
Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Gül, mikro çipli bebek tedavisi uygulamanın 2 yıllık bir geçmişi olmasına rağmen başarılı sonuçların elde edildiğini söyledi.



Mikro çipli bebek tedavisinin hızla yayınlaşan bir yöntem olduğunu belirten Dr. Mehmet Gül, “Günümüzdeki çiftlerin yaklaşık yüzde 20’sinin infertilite (kısırlık) sorunu olup bunun yarısı kadınlardan yarısı da erkeklerden kaynaklıdır. Sperm hareketlilik ve kalitesindeki yetersizlik normal gebelik oluşumunu engelleyebilmektedir. Tüp bebek ve aşılama tedavisi, geçmişten günümüze kadar geliştirilen yeni teknikler sayesinde başarı oranlarını sürekli artırma eğilimindedir. Bu son tekniklerden olan ve çığır açan bir teknik olarak lanse edilen mikro akışkan çip teknolojisinin tüp bebek ve aşılama tedavisindeki başarıyı oldukça artırması beklenmektedir. Daha 2 yıllık bir geçmişi olmasına rağmen başarı oranları ile hızla yaygınlaşan bir uygulamaya dönüşmektedir” dedi.

Mikro çipli bebek tedavisinin eşlere sağlamış olduğu en büyük avantaj, erkek kısırlığının bulunması ve sperm sayısının beklenenden daha az olması durumunda, gebelik elde etme oranını ciddi oranda arttırması olduğunu ifade eden Dr. Gül, “Doğal gebelikler, kadın üreme sistemindeki ince mukozal mikro kanallardan geçen en kaliteli spermin yumurtaya ulaşması ile gerçekleşmektedir. Amerika’da Harvard Üniversites’nde bir Türk bilim adamı tarafından bu fizyolojik özellik taklit edilerek tasarlanan mikro akışkan çip teknolojisi, sperm kalitesinin düşük olduğu örneklerde kaliteli spermleri bulundukları ortamdaki kalitesiz spermlerden ayırarak bunların bir yerde toplanmalarını sağlar. Bu teknik ile elde edilen spermlerin hareketlilik oranları, normal örneklerdeki spermlerin hareketlilik oranlarının yaklaşık iki katıdır. Ayrıca geleneksel sperm hazırlama yöntemlerinde kullanılan yüksek döndürme işlemiyle hücrelerin çöktürülmesi sırasında DNA’da oluşan hasar bu teknikte oluşmamaktadır. Yani bu yöntem ile sağlıklı spermlere zarar vermeden bu spermlerin süzülerek ayrı bir yerde toplanması sağlanıyor. Elde edilen kaliteli spermler tüp bebek tedavisinde mikroenjeksiyon ile aşılamada ise rahim içine bırakılarak yumurtanın döllenmesi sağlanır ve daha kaliteli embriyolar gelişir. Bu yeni teknolojiyi, biz de aşılama tedavimizdeki olumlu sonuçları artırmak için Adıyaman Özel Park hastanemizde uygulamaya başladık” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA