Narda Arz Fazlası Fiyatları Düşürdü

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: 'Narda 15 yılda 7,5 katına çıkan üretim, tüketim ve ihracatla desteklenmeyince fiyatlar üreticide 3035 kuruşa kadar düştü' 'Fiyatların çok düşük olması nedeniyle nar dalında kalmıştır. Üreticilerimiz ürünlerini alacak alıcı bulamamaktadır'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nar fiyatlarının arz fazlası nedeniyle üreticide 30-35 kuruşa kadar düştüğünü belirtti.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, nar üretiminin 2015 itibarıyla 445 bin 750 ton olduğunu, 2000-2015 döneminde ise üretimin 7,5 katına çıktığını kaydetti.

Üretimin son 5 yılda iki katından fazla arttığına dikkati çeken Bayraktar, bu yıl da üretimin 464 bin 310 tona yükseleceğinin tahmin edildiğini bildirdi.

Bayraktar, 2000 yılında 2,5 milyon meyve veren ağaç sayısı bulunurken, 2015’te bu rakamın 13,3 milyona çıktığına işaret ederek, 'Halen 4,1 milyon meyve vermeyen ağaç var. Bu ağaçlar da ürün vermeye başlayınca üretim daha da artacak. Zaten, şu anda bile arz fazlası var. Geleceğe yönelik tedbir alınması gerekiyor.' görüşüne yer verdi.

Arz fazlasının fiyatlara yansıdığını, üreticide 2014 yılında kilogramı 50-62 kuruş olan narın, geçen yıl 60-80 kuruşa indiğini belirten Bayraktar, 5 yılda 7,5 katına çıkan üretimin, tüketim ve ihracatla desteklenmeyince bu yıl fiyatların üreticide 30-35 kuruşa kadar düştüğünü ifade etti.

Narda ihracat ve tüketimin artırılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Sezonun açılmasıyla birlikte Rusya’ya ihracatın yapılamaması da bu yılki fiyatları önemli derecede etkilemiştir. Fiyatların çok düşük olması nedeniyle nar dalında kalmıştır. Üreticilerimiz ürünlerini alacak alıcı bulamamıştır. Yeterli gelir elde edemeyen üreticilerimiz borçlarını ödeyememektedir. Bazı üreticilerimiz nar ağaçlarını sökerek, yerine mandalina, portakal dikimi yapmaya başlamıştır. Nar üreticimizin beklentisi piyasada oluşan fiyatın maliyetin üstünde olmasıdır. Üretimin devamlılığı için bunun sağlanması şarttır. Nar ihracatında, kilogram başına 2006’da 1,03 dolar, 2007’de 1,23 dolar olan fiyat, 2015 yılında 0,65 dolara kadar gerilemiştir. Narda en büyük pazarlar Rusya, Irak, Almanya ve Ukrayna'dır. Bu pazarlar kaybedilmemeli, yeni ihracat pazarları bulunmalıdır.'

- Nardaki sorunlar

Narın yeterli fiyatta alıcı bulamamasının en büyük sorun olduğuna dikkati çeken Bayraktar, tüketimin artırılması için de narın faydaları konusunda tüketicilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Nar suyu, nar ekşisi ve sosu gibi işlenmiş ürün pazarlaması ve tüketiminin de yeterli olmadığını belirten Bayraktar, 'Narda hasat dönemi 20-25 günle sınırlıdır. Zamanında hasat edilmediğinde meyvede çatlamalar meydana gelmekte, bu durum da ürün fiyatının düşmesine neden olmaktadır. Soğuk hava depolarının yeterli olmaması da önemli bir sorundur.' ifadelerini kullandı.

Bayraktar, nar yetiştiriciliğinde bahçe bakım ve işçiliği maliyetinin, girdi fiyatlarının ve üretici maliyetlerinin de yüksek olduğunu ifade ederek, her yıl 20 bin tonun üzerinde narın da üretim ve kullanımda kaybedildiğini kaydetti.
Kaynak: AA