Lezzeti 'Keramet'inde

Bursa'nın Orhangazi ilçesinin kaplıca sularıyla ünlü Keramet Mahallesi'nde yetişen ve mahalleden adını alan zeytinler, iriliği ve lezzetiyle diğer bölgelerdekine göre daha fazla ilgi görüyor Üreticiden alış fiyatı da yüksek olan Keramet zeytini perakendede en düşük kilogramı 20 liradan satılıyor.

HARUN KAYMAZ - MUSA ÖZTÜRK - Bursa'nın Orhangazi ilçesinde bölgenin en önemli zeytin çeşitlerinden olan ve bulunduğu mahallenin adını alan ''Keramet'' zeytini, lezzeti ve iriliğiyle talep görürken, kilogramı en düşük 20 liradan satılıyor.

Keramet Mahallesi'nde bulunan kaplıca sularının etkisiyle farklı bir aromaya ulaşan ve kalitesiyle ün yapan zeytin, bölgede bin ton civarında üretildiği için kısa sürede tükeniyor.

Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki 400 bin ton zeytin üretiminin yaklaşık 30 bin tonunun Orhangazi havzasında üretildiğini söyledi.

Keramet Mahallesi civarında çok kaliteli zeytin üretildiğini belirten Cevizlidere, şöyle konuştu:

'Bu zeytinin dünyada 3 bölgede üretildiğini biliyoruz. Bölgedeki kaplıcanın etkisiyle farklı bir lezzete sahip oluyor. İriliği, yağı ve etiyle diğerlerinden çok farklı bir zeytin. Çekirdeğinin daha küçük, etinin fazla olması Keramet zeytinini biraz daha öne çıkarıyor. Keramet'te ortalama bin ton zeytin üretiliyor. Bu zeytin türü, diğerlerine göre üreticiden fazla fiyatla alınıyor. Zeytin sezonu açıldı ve tüccarlar bu zeytini almak için adeta yarış halinde. Perakendede zeytinler, kilosu ortalama 15 liradan alıcı bulurken, Keramet'te yetişenler 20 lira ve üzerinde fiyatla satılıyor.'

Bölgede hasadın sürdüğünü ve üreticilerin bu ürüne titiz yaklaştığını anlatan Cevizlidere, 'Genç ağaç belki çok daha iri zeytin yapabilir ama nefasetini karşılayacak olan ürün yaşlı ağaçtan gelir. Keramet'te yaşlı ağaç sayısı çok. Mesela 500-600 yaşında zeytin ağaçları var. Bu da kaliteyi etkiliyor.' dedi.

Keramet Köyü Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ertuğrul Demirbilek ise zeytindeki kalitenin kaplıca suyu ve bol güneşten kaynaklandığını söyledi.

Yunanistan, İtalya ve İspanya'dan daha kaliteli zeytine sahip olduklarını vurgulayan Demirbilek, lezzetine varanların vazgeçemediği bir ürün yetiştirdiklerini dile getirdi.

Keramet Muhtarı Altan Gün de ince kabuklu, eti bol, çekirdeği ufak olan zeytinlerinin özellikle büyük tüccarlardan yoğun ilgi gördüğünü ve çok çabuk tüketildiğini aktararak, 'Biz köy olarak sezonda bin ton zeytin üretiyoruz. 50 bin ağacımız var, neredeyse bin 450 nüfuslu köyümüzün tamamı bu işle uğraşıyor. Evimizi, arabamızı bu meslekten kazanıyoruz, düğünümüzü zeytinden kazandığımızla yapıyoruz.' ifadelerini kullandı.

- 'Allah'ın verdiği bir lütuf'

Hasadın ilk gününde eşi ve küçük kızı ile erken saatlerde tarlasına gelen 40 yıllık zeytin üreticisi Sami Demir ise sezona heyecanlı başladıklarını ifade etti.

Demir, 'Yaygılarımızı serdik, merdiveni dayadık, toplamaya başladık. Bu sene verim çok yüksek değil ama en azından zeytinimiz kaliteli. İnşallah daha da bereketli olur. Keramet zeytini Allah'ın bize verdiği bir lütuf. Tadı çok harika, şimdi toplanacak, tuzlandıktan birkaç ay sonra yenmeye hazır hale gelecek. Şu ana kadar 4 ağaçtan 5 sele topladık, çok şükür.'' diye konuştu.
Kaynak: AA