Kıbrıs Müzakereleri

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis, ara bölgede bir araya geldi Cumhurbaşkanı Akıncı: '711 Kasım tarihlerinde İsviçre'de BM gözetiminde 5 günlük çalışma yapacağız. Bu toplantı, süreç açısından hayati öneme sahip. Öngördüğümüz hedefe götürecek sondan bir önceki aşama olduğunu söylemek herhalde yanlış olmaz' 'İsviçre'de toprak dahil bütün başlıklar masada olacak ve bunlar dönüşümlü olarak ele alınacak. Tamamen gecemiz gündüzümüz bu konulara ayrılacağı için mesafe alma şansımız, politik irade ve kararlılık olduğu sürece daha bir olanaklı hale gelecek'

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakereleri kapsamında Rum lider Nikos Anastasiadis ile İsviçre'de 7-11 Kasım'da yapacakları toplantının çözüme ulaşma konusunda hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

Akıncı ile Anastasiadis, Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ev sahipliğinde bir araya geldi.

Ara bölgede yaklaşık 5 saat süren görüşmede, Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis ile diğer yetkililer hazır bulundu.

Akıncı, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, bunun müzakere sürecinde bugüne kadar gerçekleştirdikleri en uzun toplantı olduğunu belirterek, böylece 31 Ekim'de planladıkları toplantıya gerek kalmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakereler kapsamında Rum lider Anastasiadis ile 7-11 Kasım'da İsviçre'de BM gözetiminde 5 günlük çalışma yapacaklarını bildirerek, 'Bu toplantı, süreç açısından hayati öneme sahip. Öngördüğümüz hedefe götürecek sondan bir önceki aşama olduğunu söylemek herhalde yanlış olmaz.' dedi.

- 'Toprak dahi̇l bütün başlıklar masada olacak'

İsviçre'de toprak dahil bütün başlıkların masada olacağını kaydeden Akıncı, bu konuların dönüşümlü ele alınacağını aktardı.

'Tamamen gecemiz gündüzümüz bu konulara ayrılacağı için mesafe alma şansımız, politik irade ve kararlılık olduğu sürece daha bir olanaklı hale gelecek.' ifadesini kullanan Akıncı, Anastasiadis ile ortaya koydukları '2016 yılı sonu çözüm' taahhüdünün yaşam bulabilmesi için İsviçre'deki toplantının bir dönüm noktası olabileceğini vurguladı.

İyi niyet ve olumlu düşüncelerle Kıbrıs sorununu bir sonuca ulaştırabilmek ve ada halkına, özellikle genç kuşaklara daha iyi bir gelecek sunmak adına ellerinden geleni yapacaklarına işaret eden Akıncı, 'Bu konuda kararlıyız, inançlıyız. Tüm gücümüzle bu yönde çalışacağız.' değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, adada iki kesimli, iki toplumlu bir federasyon kurmak için yeterli malzeme olduğuna dikkati çekti.

Bugüne kadar sağlanan yakınlaşmaların, ileriye gidilmesi için gerekli doneleri sunduğunu anlatan Akıncı, varacakları olumlu sonuçların kendilerini son aşamaya götüreceğini belirtti.

- 'Yıl sonu itibarıyla gerçekleşmesi muhtemel bir hedef'

İsviçre'den olumlu sonuç çıkması halinde bunun, garantörlerin de katılacağı 5'li toplantının gerçekleşmesi anlamına geleceğini söyleyen Akıncı, ucu açık bir süreçten değil, yıl sonu itibarıyla gerçekleşmesi muhtemel hedeften söz edildiğini aktardı.

Akıncı, İsviçre'deki toplantının sonucuna bağlı olarak müzakerelerde daha umutlu bir noktaya ulaşacaklarına inandığını dile getirerek, şöyle konuştu:

'Bunun garantisi yok tabii. Yol kazası her zaman söz konusu olabilir. Bu nedenle temkinli olmakta yarar var ancak bu kararı üretmiş olmamız ve İsviçre'ye gidiyor olmamız pozitif bir gelişmedir. Orada da elbette tarafların birbirini anlayacağı, birbirlerinin kaygılarını gözeteceği ve geleceği birlikte inşa edecekleri, birbirlerini birer ortak olarak algılayabilmeleri önemli olacak. Kıbrıs'ın yeni mimarisini ancak bu anlayışla kurabileceğiz. Bu umut ve iyi niyetle gideceğiz. Umarım tüm Kıbrıs için herkes için iyi ve hayırlı sonuçlarla dönebilelim.'

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'nin ara buluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.

Kaynak: AA