KETEM'den Ücretsiz Tarama Hizmeti

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Çiğdem Cerit, kanserin erken teşhisinin hayat kurtardığını belirterek, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinin (KETEM) ücretsiz tarama hizmeti verdiğini kaydetti.

Cerit, KETEM binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, kanser hastalığının tedavisinde erken teşhisin önemli rolü olduğunu ifade etti.

Bu nedenle kanser taramalarına ayrı bir önem verdiklerini dile getirerek şunları söyledi:

'Kanser taramalarını önemsiyoruz. Meme kanseri taramalarını 40 yaş üstü, rahim ağzı kanseri taraması için ise 30 yaş üstü kadınları KETEM'e bekliyoruz. Kadınlar son teknoloji makineler ile taranıyor, yapılan çekimlerin sonuçları Ankara’daki merkeze gidiyor. Orada ilgili uzmanlar tarafından çift gör okuma yöntemi sonuçlar karşılaştırılıyor. Sonuçlar bir hafta içerisinde bize ulaşıyor. Tarama sonuçlarında herhangi bir kanser şüphesi varsa hastaneye sevk ediyoruz. Ya ameliyat oluyor ya kemoterapi ya da radyoterapi alması sağlanıyor. Kanser erken teşhis ve tedavi ile atlatılabilen bir hastalıktır. Kanser taraması yaptırarak erken teşhis ile birçok kişinin hayatının kurtuldu. Özellikle 50 yaşının üzerindeki herkese gaita numunesi ile bağırsakta bir sorun var mı ya da yok mu çıkartabiliyoruz. Bizim isteğimiz sadece vatandaşların KETEM'e merkezimize gelmesi, taramalardan ücretsiz olarak yararlanmalarıdır.'

Kaynak: AA