Duterte'nin Japonya Ziyareti

Filipinler Devlet Başkanı Duterte, Japonya ile ortak tatbikat yapmaya sıcak baktığını açıkladı.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Japonya ile ortak askeri tatbikat fikrine açık olduğunu söyledi.

Güney Kore haber ajansı Yonhap'ın bildirdiğine göre, Yokohama'daki Sahil Güvenlik Karargahı'nı ziyaret eden Duterte, Japonya ile ortak tatbikat fikrine açık olduğunu, ancak ülkede yabancı asker bulundurmaya sıcak bakmadığını belirtti.

Japon sahil güvenlik teknelerinin, Güney Çin Denizi'nde devriye gezmesiyle ilgili soruyu yanıtlayan Duterte, 'Elbette bizim kara sularımızda olabilir. Çin'in bu duruma müdahale edeceğini sanmıyorum.' diye konuştu.

Duterte, Filipinler'in eski Devlet Başkanı Benigno Aquino döneminde gündeme gelen Japonya ile karşılıklı asker bulundurmaya ilişkin anlaşmaya ise sıcak bakmadığını dile getirdi.

Tokyo temasları kapsamında, Japon ve Filipinli iş adamlarıyla dün bir araya gelen Duterte, konuşmasında tüm yabancı askerlerin 'iki yıl gibi' kısa bir sürede Filipinler'i terk etmesini istediğini ifade etmişti.

Duterte ayrıca Japonya ziyaretinde, 'Güney Çin Denizi sorunu dahil bölge problemlerinde hukuk prensiplerine ve barışçıl çözümlere bağlı kalacağız ve demokrasinin değerlerini paylaşacağız.' ifadesini kullanmıştı.

Pekin yönetimi, yer altı kaynakları açısından zengin Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşıyor. Bölge üzerinden yapılan gemi taşımacılığıyla dünya genelinde her yıl yaklaşık 5 trilyon dolarlık ticaret gerçekleşiyor.

Kaynak: AA