Duterte'nin Japonya'yı Ziyareti

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu: 'Duterte'nin Japonya'da yaptığı açıklamalar, Çin ziyaretinde yaptığı açıklamalar ile uyumludur' 'Güney Çin Denizi konusunda bazı ülkelerin yanılsamalarını bir kenara bırakmasını umuyoruz'.

Çin, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin Japonya ziyaretinde Güney Çin Denizi konusunda yaptığı açıklamaların, Pekin ziyaretinde söyledikleriyle uyumlu olduğunu bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, olağan basın toplantısında, Duterte'nin, Japonya ziyaretinde yaptığı açıklamaların Pekin'deki temasları sırasında dile getirdiği görüşlerle uyumlu olduğunu belirterek, 'Güney Çin Denizi konusunda bazı ülkelerin yanılsamalarını bir kenara bırakmasını umuyoruz.' dedi.

Lu, Duterte'nin Çin'i ziyareti sırasında iki ülke devlet başkanlarının pek çok konuda fikir birliğine vardığını, tarafların işbirliğine odaklanması ve farklılıkları bir kenara bırakması konusunda anlaştıklarını söyledi.

Çin ve Filipinler'in Güney Çin Denizi sorununda ortak çaba gösterilmesi, meselenin, müzakere ve istişare mekanizmaları çerçevesinde rayına oturtulması konusunda mutabık kaldığını vurgulayan Lu, 'Duterte’nin Japonya'da yaptığı açıklamalar, Çin ziyaretinde yaptığı açıklamalarla uyumludur. Çin, Filipinler ve ilgili ülkelerin çabaları sayesinde, Güney Çin Denizi konusunda olumlu yönde ilerleniyor. Bazı ülkelerin kendi yanılsamalarını bir kenara bırakmasını umuyoruz.' diye konuştu.

Filipinler Devlet Başkanı Duterte, Japonya ziyaretinde, 'Güney Çin Denizi sorunu dahil bölge problemlerinde hukuk prensiplerine ve barışçıl çözümlere bağlı kalacağız ve demokrasinin değerlerini paylaşacağız.' ifadesini kullanmıştı.

Duterte, geçen hafta Çin'e 4 günlük ziyarette bulunmuştu. Duterte, Pekin ziyaretinde, Manila hükümetinin ABD ile askeri ve ekonomik bağlılıkları sona erdireceğini, Filipinler'in ABD yerine Çin ile ilişkileri tercih ettiğini kaydetmişti.

Pekin yönetimi, yer altı kaynakları açısından zengin Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşıyor. Bölge üzerinden yapılan gemi taşımacılığıyla dünya genelinde her yıl yaklaşık 5 trilyon dolarlık ticaret gerçekleşiyor.

Kaynak: AA