Çorum Belediyeler Çevre Birliği'nin Meclis Toplantısı Yapıldı

Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, çevrenin korunması için uluslararası antlaşmalar ve kanunlar çıkarıldığına dikkat çekerek, “Bunların hiçbiri çevreyi korumak için yeterli olmuyor. Herkesin çevreye karşı duyarlı olması gerekiyor” dedi.

Çorum Belediyeler Çevre Birliği'nin Meclis Toplantısı Yapıldı
Çorum Belediyeler Çevre Birliği meclis toplantısı yapıldı. Belediye Başkanı Muzaffer Külcü başkanlığında yapılan toplantıya ilçe ve belde belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı.

Toplantıda Çorum Belediyesi öncülüğünde yürütülen Katı Atık Bertaraf projesi hakkında katılımcılara bilgi verildi.

Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin yüzde 30’luk kısmının tamamlandığını açıklayan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, tesisin 2017 yılında tamamlanarak hizmete açılacağını bildirdi. Başkan Külcü, hemen hemen bütün belediyelerin en büyük probleminin kent temizliği olduğunu belirtti.

Çorum’da da şuanda katı atıklarının depolama kısmının vahşi depolama olarak adlandırılan yöntemle yapıldığını hatırlatan Başkan Külcü, “Karapürçek köyü civarında geniş bir alanda ne yazık ki hoş olmayan bir görüntüyle vahşi depolama yapılmaktadır. Türkiye’de bu problemi çözen belediyeler var. Şuanda bizim gibi belli bir noktaya getiren belediyeler var. Birde hiç başlayamamış mesafe alamamış belediyelerimiz var. Bizim ki büyük ölçekli bir proje olması dolaysıyla biraz gecikmeli yürüdü. Buna rağmen işin sonunu görebiliyoruz” dedi.

Yeni dünya anlayışı, yeni yaşam konsepti ve standartların bir çok prensibi de beraberinde getirdiğini anlatan Başkan Külcü, “Dün baktığınızda çevre açısından bir problem olarak görmediğimiz husus bugün ki hayat standardımız bakımından bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Katı Atık Bertaraf Tesisi olarak konuştuğumuz mevzuda burada yapmış olduğumuz çalışma da bunun eseri sonucu olarak karşımıza çıktı. Dün atıklar belli bir yere atılırken belli bir süre sonra bir yere konulması ihtiyacı hissedildi. Bir süre sonra belli bir yerde değil tek başına ayrıştırarak toplama bir yöntem olarak önümüze çıktı. Bunların hepsi hayat standartları ile ilgili durum. Depolama sahasına geldiğimizde ise şuanda kurtulmak için çaba gösterdiğimiz görüntülerle karşılaşıyoruz. Kötü görüntüyle beraber kötü koku etrafta kendini hissettiriyor. Köktü kokunun olduğu yerde yüksek oranda da haşera oluşumu meydana geliyor. Bu şehirlerin yaşamını olumsuz yönde etkileyen sürekli mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Bunun neticesi sonunda meydana gelen hastalıklar var. Oda zaman zaman kendini salgın olarak gösteriyor. Bunlardan kurtulmak için güzel bir çalışmayı yürütüyoruz” diye konuştu.

Dünyada hava kirliliği ve su kirliliğinden dolayı yılda 4.7 milyon kişinin hayatını kaybettiğini anlatan Külcü, “Bu yüksek bir sayıdır. Genel hayatı tehdit eden bir durum. Sanayi devrimiyle insanlar daha çok üretmeye ve daha çok tüketmeye başladılar. Amerika dünyadaki kirliliğin üçte birini, Avrupa ülkeleri üçte birine yakınını, Çin’de üçte birini oluşturuyor. Geriye kalan devletlerin hepsini toplasanız yüzde 5 çevre kirliliği oluşturuyor. Buda sanayi devrimiyle ortaya çıktı. Amerika, Avrupa ve Çin gibi devlette olsa veya herhangi bir şahıs kişi de olsa kimsenin daha fazla üretme ve satın alma imkânı o kişi veya ülkeye çevreye kirletme hakkını vermiyor. Çevrenin korunması için uluslararası antlaşmalar yapılıyor, kanunlar çıkarılıyor ancak bunların hiçbiri çevreyi korumak için yeterli olmuyor. Herkesin çevreye karşı duyarlı olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Katı Atık Bertaraf Tesisi projesi hakkında da açıklamalar da bulunan Külcü, “Çorum belediyesi olarak beraber hareket ettiğimiz çevre belediyeler birliği üye belediyeleri 500 bin kişiye hitap edecek olan bir tesisi hayata geçirmiş olacağız. İhalesini 2016 yılında yaptık. Yer teslimi şubat ayında gerçekleştirildi.

Burada bir program yapıldı. 21 milyon avroya mal olacak bir yatırım. İhale öncesi ve sonrasında teknik geziler yapıldı. Proje tamamlandığında şehrin tümünün temizliğini yönetebilir hale geleceğiz. Çorum hep temiz bir şehir olarak bilindi. Öyle kalması lazım. Hatta daha temiz bir şehir algısını ortaya çıkarmak lazım. Sürekli yaptırdığımız anketlerle hizmet kalitemizi test ettirdik. Son yaptırdığımız anket çalışmasında halkımızın temizlik hizmetlerinden memnuniyeti yüzde 85 oranında çıktı. Sadece Çorum’un, Alaca veya İskilip’in iyi olması bizi mutlu etmez. Biz elimizdeki argümanlarımızı iyi kullanmamız lazım ve şehirdeki toplam kaliteyi üst seviyeye çıkarmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Enviroplan S.A Firması takım lideri Theofanis Lolos ise, Türkiye’de yapılan en büyük çaplı Katı Atık Yönetim Sistemi projelerinden birini Çorum’da hayata geçirdiklerini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da bu projeye büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Lolos, projenin Türkiye’de uygulanabilecek diğer projelere de örnek olabilecek bir proje olduğuna dikkat çekti. Proje kapsamında yeni depolama alanında 3 milyon 430 bin metreküp çöpün 23 yıl süreyle depolanması hedeflendiğini açıklayan Lolos, “Düzenli depolama başta olmak üzere projedeki tüm birimler ek tesislere uygun bir alanda yer almakta ve gerekirse istenildiğinde büyütülebilmektedir. Ana depolama alanında kazı çalışmaları kapsamında 330 bin metreküp iş yapılmıştır. Ayrıca 140 bin metreküp dolgu yapılmıştır. Sahadaki gazların toplanarak yakma bacasında yakılması ile bölgedeki gaz miktarı belirlenecek ve ileride elektrik üretimi de sağlanacaktır. Ayrıca geri dönüşüm tesisinde yıllık 60 bin ton atık ayrıştırılabilecektir. Proje içindeki kompos tesisi de 5 bin ton kapasitelidir. Geri dönüşüm kapsamında kağıt karton elektrik elektronik malzeme, cam, plastik ve zararlı atıklar ayrıştırılarak geri dönüşüm sağlanacaktır. Bu proje anlaşıldığı gibi sadece bir inşaat projesi değildir. Entegre bir katı atık yönetim sistemi projesidir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA