BEÜ, Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi'nde Kornea Nakli Hazırlıkları

Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi bir süredir devam etmekte olan Kornea Nakli Merkezi olma yolundaki çalışmalarında sona yaklaştı.

BEÜ, Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi'nde Kornea Nakli Hazırlıkları
Saydamlığını yitirmiş ya da şekli bozulmuş kornea dokusunun çıkarılarak yerine, hayatını kaybetmiş kişilerden alınan sağlıklı kornea dokusunun yerleştirilmesi ameliyatı olan ‘kornea nakli’ çeşitli kornea hastalıklarında kullanılan bir tedavi yöntemidir. Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Göz Hastalıkları uzmanı ve Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Yard.Doç.Dr. Orhan Ayar şunları söyledi:

“Kornea, gözün en ön kısmında yer alan ışığı odaklamak ve gözü dış etkenlerden korumak için özelleşmiş saydam ve eğimli bir dokudur. Normalde şeffaf ve damarsız olan kornea dokusu, değişik sebeplerle, yara dokusunun oluşmasıyla ya da ödem (şişme) nedeniyle bulanıklaşabilir. Korneanın bulanıklaşması, gelen ışığın düzgün kırılamamasına ve görmenin azalmasına neden olur. Bazı durumlarda şiddetli ağrı da olabilir. Kornea nakli görmeyi düzeltmek, ağrıyı azaltmak ya da göz bütünlüğünü korumak için yapılabilir. Kornea, hayatını kaybetmiş ancak korneası sağlıklı yapıda olan kişilerden alınır. Kornea damarsız bir doku olduğu için kan grubu uyumu gerekli değildir. İdeal olarak ölümden sonraki ilk 12 saat içinde kornea alınır. Gelişen teknoloji ve uygun doku saklama yöntemleri ile vericiden yalnız kornea dokusu alınır ve gözün tümünün alınması gerekmez. Bu nedenle kornea alımı, vericide görünen bir değişikliğine yol açmaz. Nakil için uygun olanlar, ideal olarak 7 gün içinde bekleyen hastalara nakledilir. Altyapı çalışmalarında desteklerini esirgemeyen sayın rektörümüz Prof.Dr.Mahmut Özer ve sayın dekanımız Prof.Dr.Ali Borazan başta olmak üzere herkese teşekkür ederim.”

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mahmut Özer ise şunları söyledi: “Sağlık alanında üniversitemizde her geçen gün yeni bir hizmeti daha faaliyete geçirme gayretimiz sürmektedir. Bilhassa bölgemizde sunulmayan sağlık hizmetlerini vatandaşlarımıza sunabilmek için ayrı bir gayret göstermekteyiz. Bir süredir hazırlıklarını sürdürdüğümüz kornea nakli merkezi olma yolundaki çalışmalarımızda sona yaklaşmaktayız. Bölgede ilk kez uygulanacak olan kornea naklinin başlamasıyla bölgemizde önemli bir sağlık hizmetini daha sunabilmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Bu bağlamda emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum.”
Kaynak: İHA