Başkanlık Sistemi Tartışmaları

CHP Grup Başkanvekili Özel: 'Biz 330'u bulabileceklerini düşük bir ihtimal olarak değerlendiriyoruz ama 330'u buldukları ve referanduma gittikleri takdirde onlarla hareket edecek bir MHP tabanı yok' 'ABD'ye bu gidiş gelişlerin, Fetullah Gülen'in iadesi ambalajı altında Rıza Sarraf'ın iadesi, Sarraf'ın ABD yargısının elinden kurtarılması çabası olduğu açıklığa kavuşmuştur'.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, başkanlık sistemi için Meclise getirilecek bir anayasa değişiklik teklifine ilişkin, 'Biz 330'u bulabileceklerini düşük bir ihtimal olarak değerlendiriyoruz ama 330'u buldukları ve referanduma gittikleri takdirde onlarla hareket edecek bir MHP tabanı yok.' diye konuştu.

TBMM'de gazetecilerin sorularını cevaplandıran Özel, basına kapalı gerçekleşen partisinin grup toplantısıyla ilgili bilgi verdi.

Ankara'da 12-13 Kasım'da parti meclisi, yüksek disiplin kurulu üyeleriyle iki günlük bir çalışma toplantısı yapacaklarını anlatan Özel, ilk gün akademisyenlerin, hukukçuların, basın mensuplarının katılımıyla parlamenter sistemin nasıl güçlendirileceği, hukukun üstünlüğünü, kuvvetler ayrılığını esas alan özgürlükçü ve çağdaş bir anayasa çalışmasının nasıl yapılacağını ele alacaklarını belirtti.

İkinci gün ise sadece milletvekilleri, parti meclis üyeleri ve yüksek disiplin kurulu üyelerinin katılacağı bir değerlendirme, strateji belirleme toplantısı yapılacağını anlatan Özel, bugünkü grup toplantısında buna ilişkin değerlendirmeler yapıldığını vurguladı.

Türkiye'nin çok zor bir dönemden geçtiğini aktaran Özel, darbeyle mücadele etmenin ya da bir sonraki darbeden korunmanın tek yolunun hukuka sarılmak olduğuna değindi.

Darbeyle mücadelede çok sayıda mağdurun ortaya çıktığını öne süren Özel, 'Bir kişi suçu ispatlanıncaya kadar suçsuz muamelesi görmeli, bir kişi suçu kendisi işlediyse sadece ona ceza verilmeli. Ailesini, küçücük çocuklarını hatta doğmamış çocuklarını cezalandıran bu intikamcı anlayışın yarattığı mağdurların CHP tarafından mağduriyetlerin dile getirilmesi ve onların savunulmasının bir sol ve sosyal demokrat parti olmanın gereği olarak kaçınılmaz olduğu herkes tarafından vurgulandı. Bugün normal bir vatandaşa uygulanan kriterler AKP grubuna uygulansa AKP grup kuramaz. 20 milletvekilini bulamaz, bu son derece net.' dedi.

- Başkanlık sistemi

CHP Grup Başkanvekili Özel, CHP'li milletvekillerinin sahada yaptıkları çalışmaya göre, başkanlık sistemi ile ilgili MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sergilediği tutumun sahadaki MHP'liler tarafından beğenilmediğini öne sürdü.

İl ve ilçelerdeki MHP tabanında hatta yönetici düzeyindeki kişilerin Bahçeli'nin tutumundan rahatsız olduğu yönünde bir tavır sergilediklerini ifade eden Özel, AK Parti'nin sahada MHP'li tabandan destek alamayacağını savundu.

Özel, CHP olarak AK Parti'nin getireceği ve tartışmaya açacağı metni görmek istediklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'CHP'nin, anayasanın ilk 4 maddesinden ve parlamenter sistemden asla taviz vermeyeceği, başkanlık sistemi, yarı başkanlık sistemi, partili cumhurbaşkanlığı sistemi adı neyse bugünkü yaratılan hukuksuz ve anayasaya aykırı durumu, anayasaya uygun hale getirmeye çalışacak bir yaklaşıma CHP şiddetle karşı çıkacak. CHP'nin temel yaklaşımı şudur; bir anayasa varsa, ona uymak için namusunuz ve şerefiniz üzerine yemin ettiyseniz, daha sonra o anayasayı çiğneyip, 'Ben o anayasaya uymuyorum, o anayasayı bana uydurun' yaklaşımı kabul edilebilecek bir yaklaşım değil.'

CHP'li milletvekillerin referandum konusunda emin olduklarını dile getiren Özel, sahada, parlamenter sistemi, çok partili rejimi, demokrasi ve özgürlüklere sahip çıkmayı anlatacaklarını belirtti.

Sahada başkanlık sistemine karşı olumsuz bir tavrın söz konusu olduğunu aktaran Özel, 'Vatandaşın sorunları ortadayken, mağduriyetler ortadayken, terör bu durumdayken, Türkiye fiilen iki farklı komşusunun içinde asker bulunduruyorken, operasyonlar yapılıyorken, bir savaş hali mevcutken 'Sistemi değiştirelim, bana koltuk verin, yetki verin.' Bu ayıplı bir durum, bunu millete anlatamazlar.' diye konuştu.

Özel, kamuoyu araştırmalarına göre MHP'nin tavrından sonra kararsızların hızla başkanlık aleyhinde hareket ettiklerini ileri sürerek, bu durumdan memnun olduklarını ifade etti.

'Saray'daki hesap Bağdat'tan değil ama Türkiye'nin 81 ilinden dönecek.' diyen Özgür Özel, şu değerlendirmede bulundu:

'Öngörümüz şu yönde, birincisi MHP'nin tabanındaki bu tepki iki şekilde okunacaktır. MHP'nin bu yanlıştan döneceğini düşünüyoruz. Dönmezlerse büyük bir siyasi krizin içine gireceklerini görüyoruz, parti içinde. MHP bu tavırdan dönmezse milletvekillerinin önemli bir kısmının bu yanlışı, sahadaki, tabandaki bu tepki varken sürdürebileceklerini düşünmüyoruz açıkçası. Biz 330'u bulabileceklerini de düşük bir ihtimal olarak değerlendiriyoruz. Ama 330'u buldukları ve referanduma gittikleri takdirde onlarla hareket edecek bir MHP tabanı yok. Yeni gördüğümüz anketlerde herhalde belki de AKP'nin bile bu başkanlık beklentisini sandığa taşımak için çok acele etmeyeceğini gösteriyor, öyle genel bir durum var. Buradaki toplantıda MHP'lilerin gözünün içine bakarız, karar onların ama sahada biz bu başkanlık tartışmasında Devlet Bahçeli'nin tutumunun MHP'nin tutumu olmayacağını görüyoruz. Biz bu parlamentoyu kurabilmek için neleri göze aldık. Bu başkanlık tartışmasında CHP, rüzgar gibi eser ve vatandaşın ne istediği, ne istemediğini gayet iyi görüyor. Bu noktada hiçbir kaygımız yok ne parlamentoda, ne de sandıkta.'

- Bakan Bozdağ'ın ABD ziyareti

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Fetullah Gülen'in Türkiye'ye getirilmesi konusunda ABD ziyaretine değinen CHP Grup Başkanvekili Özel, 'ABD'ye bu gidiş gelişlerin Fetullah Gülen'in iadesi için ambalajı altında Rıza Sarraf'ın iadesi, Sarraf'ın ABD yargısının elinden kurtarılması çabası olduğu açıklığa kavuşmuştur.' iddiasında bulundu.

Türkiye'de idamın getirilmesi yönünde açıklamalar yapıldığını aktaran Özel, idam konuşulduğu takdirde Fetullah Gülen'in Türkiye'ye gelmesinin mümkün olamayacağını ifade etti. Özel, bu hareketlerin de Fetullah Gülen'in Türkiye'ye gelmesinin istemediğine işaret ettiğini ileri sürdü.

- Basketbol Federasyon Başkanlığı seçimi

Özel, Türkiye Basketbol Federasyonuna Hidayet Türkoğlu'nun seçilmesine ise Türkoğlu'nun ABD'de doping nedeniyle ceza aldığını ve böyle bir kişinin başkanlığa getirilmesinin etik olarak uygun olmadığını kaydetti.
Kaynak: AA