'Türkiye, İslami Finansın Başkenti Olmaya Hazır'

İslami bankacılık uzmanı Prof. Dr. Karadaği: 'Türkiye, uluslararası arenada İslami bankalar için en uygun ortam' Uluslararası İslami Ekonomi Merkezi Başkanı Azazi: 'Türkiye İslami finansın başkenti olmaya hazır. Bu tarz bir ekonomi için gerekli alt yapıyı sağlama konusunda da diğer ülkeler arasında en iyisi'

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri ve İslami bankacılık uzmanı Prof. Dr. Ali el-Karadaği, Türkiye'nin uluslararası platformda İslami bankalar için en uygun ortam olduğunu belirtti.

AA muhabirine konuşan Prof. Dr. Ali el-Karadaği, Türkiye'nin sahip olduğu finansman araçlarının yanı sıra ticaret, sanayi, turizm gibi sektörlerdeki üstünlüğü ve yüksek büyüme rakamlarının, İslami bankacılık için en uygun ortamı sağladığını ifade ederek, 'Türkiye, uluslararası arenada İslami bankalar için en uygun ortam.' dedi.

İslami bankaların geçen 40 yıl içinde kapitalist ekonomilerin yaşadığı kriz ve sarsıntılardan uzak bir şekilde gelişme ve kalkınma konusundaki gücünü gösterdiğini dile getiren Karadaği, 'İslami bankacılığın işleyişini düzenleyen kanunlar, bilimsel deneyimler, ürünler, sukuk üzerinde çalışılması ve daha sonra tüm bunlar bir araya getirilerek en iyi olanın alınması gerekiyor.' diye konuştu.

İngiltere merkezli Uluslararası İslami Ekonomi Merkezi Başkanı Şihab el-Azazi de 'Türkiye İslami finansın başkenti olmaya hazır. Bu tarz bir ekonomi için gerekli altyapıyı sağlama konusunda da diğer ülkeler arasında en iyisi.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin İslami sigortacılık (tekafül) ve finansman, vakıflar, zekat, hayır işleri, turizm ve helal ürünler olarak entegratif bir İslami finans sistemine sahip olduğunu kaydeden Azazi, 'İslami finansı devlet sistemi olarak benimsemesi halinde Türkiye sadece İslami bankalar tarafından değil Arap ve İslam ülkelerindeki tüm sektörlerden çok büyük ilgi görür.' dedi.

Azazi, sözlerini şöyle tamamladı:

'İslami ekonominin seyrinin daha esnek ve net olması için Türkiye'deki bazı kanunlarda değişiklik yapılması ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasında İslami bankaların denetimi için bağımsız bir birim kurulması gerekiyor.'
Kaynak: AA