'Türk Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Derneği 50'İnci Ulusal Kongresi'

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği'nin (TARD) 50'inci Ulusal kongresi, ulusal ve uluslararası düzeyde akademisyen ve firmaların katılımıyla başladıDernek Başkanı Prof. Dr. Hülya Bilgin: 'En önemli gündem maddemiz hasta güvenliği. Türkiye'de ameliyat öncesi hasta hakları konusunda yeterli bilinçlenme yok' 'Ameliyat olmadan önce mutlaka anestezi uzmanınızı görün'

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği'nin (TARD) 50'inci Ulusal kongresi, ulusal ve uluslararası düzeyde akademisyen ve firmaların katılımıyla Haliç Kongre Merkezi'nde başladı.

Kongrenin ilk gününde düzenlenen basın toplantısında konuşan TARD Başkanı Prof. Dr. Hülya Bilgin, anestezi alanında yurt çapında dünya standartlarına uyum sağlanmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını söyleyerek, 'En önemli gündem maddemiz hasta güvenliği. Türkiye'de ameliyat öncesi hasta hakları konusunda yeterli bilinçlenme yok.' dedi.

Anestezinin ağrıya karşı kazanılmış bir zafer olduğunu kaydeden Bilgin, anestezi alanındaki gelişmeler sayesinde 'narkozu kaldıramadı', 'narkoza dayanamadı' gibi terimlerin tarihe karıştığını ifade etti.

Türkiye'de anestezi uzmanlığı konusunda yeterli bilinçlenmenin olmadığını dile getiren Bilgin, şöyle devam etti:

'Anestezi uzmanı hastayı yalnız uyutmakla değil, aynı zamanda uyandırmakla da görevlidir. Bunun için hastanın ameliyatta verilen ilaçların etkisinden kurtulması, ameliyattan sonra da ağrı duymaması ve sağlıklı kalması için gerekli bakım ve tedavilerin hazırlıklarını yapar ve bunları uygulatır. Hasta ameliyathaneye teslim edildiği andan, odasına iade edilene kadar anestezi uzmanlarının sorumluluğundadır. Bu yüzden ameliyat olmadan önce mutlaka size anestezi uygulayacak uzmanı görün.'

Hastanın operasyon öncesi hazırlanması, cerrahi için anestezinin uygulanması ve sonlanması ile hastanın eski fonksiyonlarını tekrar kazanıncaya kadar yapılan bakımına 'Perioperatif bakım' dendiğini hatırlatan Prof. Dr. Bilgin, anestezi uzmanlarının literatürdeki bu yeni tanımlamayla 'perioperatif bakım uzmanı' olarak da tanımlandıklarını ifade etti.

-'Anestezideki gelişmeler sonucunda anesteziye bağlı ölümcül sonuçlar çok azalmıştır'

TARD Genel Sekreteri Remzi İşçimen ise teknolojideki gelişmeler sayesinde yaşlılara uygulanan özel anestezi uygulamalarının cerrahi operasyonlardaki riski azalttığına değinerek, 'Yaşlılığa bağlı organ fonksiyonlarında azalma, kronikleşen hastalıklar ve çoklu ilaç kullanımı, bu kişilerin anesteziyi kaldırıp kaldıramayacağı gibi soruları ortaya çıkarmaktadır. Oysa anestezideki gelişmeler sonucunda anesteziye bağlı ölümcül sonuçlar çok azalmıştır.' diye konuştu.

TARD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Kurtipek de anestezi uzmanlarının çalışma yaşamındaki güçlükler hakkında bilgi verdi. Ameliyathanelerin genelde hastanelerin zemin katlarında olması nedeniyle anestezi uzmanlarının güneş ışığından uzak, radyasyon ve anestezik gazlara maruz kalarak uzun saatler çalıştıklarını söyleyen Kurtipek, bu şartların uzmanlarda stres, travma, depresyon, tükenmişlik ve madde bağımlılığına kadar çeşitli etkilere yol açtığını kaydetti.

Prof. Dr. Kurtipek, anestezi uzmanlarının çoğunun yılda sadece 10 gün izin yapabildiğini vurgulayarak, çalışma şartlarının iyileştirilmesi için gayretlerinin sürdüğünü belirtti.

- Hayata el ver

Toplantıda söz alan TARD yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Bahar Kuvaki Balkan da Sağlık Bakanlığı, TARD ve Resüsitasyon Derneği ile çeşitli üniversitelerin işbirliğinde yürütülen 'Hayata el ver' kampanyası hakkında bilgi verdi.

Kampanyanın ani kalp durması konusunda farkındalık ve bilinç oluşturmayı amaçladığını anlatan Balkan, her yıl 400 bin kişinin ani kalp durmasından ötürü hayatını kaybettiğini hatırlatarak, hızlı ve doğru müdahale ile bu kayıpların önemli ölçüde azalabileceğini ifade etti.

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği'nin (TARD) 50'inci ulusal kongresi, 30 Ekim Pazar gününe kadar devam edecek.
Kaynak: AA