'Kravica' Zanlılarının Davası Aralık Ayında Görülecek

Bosna'daki savaşta ülkenin doğusundaki Kravica'da en az bin 300 Boşnak sivili öldürmekle suçlanan eski Sırp polislerin yargılanmasında hazırlık duruşması tamamlandı Belgrad'daki Savaş Suçları Özel Mahkemesinden yapılan açıklamada, davanın 1213 Aralık'ta görüleceği bildirildi.

Bosna'daki savaşta (1992-1995), ülkenin doğusundaki Kravica'da bulunan eski tarım kooperatifi depolarında en az bin 300 Boşnak sivili öldürmekle suçlanan sekiz eski Sırp polisin yargılanmasında hazırlık duruşması tamamlandı.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki Savaş Suçları Özel Mahkemesinde görülen ve savaş suçu zanlısı eski polislerin tutuksuz yargılandığı hazırlık duruşması basına kapalı gerçekleştirildi.

'Milidragovic ve diğerleri' olarak bilinen davada savunmaya söz verilirken, hazırlık duruşmasının ardından yapılan açıklamada, davanın 12-13 Aralık'ta görüleceği açıklandı.

Savcılar Mioljub Vitorovic ve Bruno Vekaric tarafından hazırlanan iddianamede, savaş döneminde Bosna Hersek'teki Sırp Cumhuriyeti'nde polis özel harekat timinin lideri olan Nedeljko Milidragovic ve emrindeki Aleksa Golijanin, Milivoj Batinic, Aleksandar Dacevic, Boro Miletic, Jovan Petrovic, Dragomir Parovic ve Vidosav Vasic 14 Temmuz 1995 tarihinde, Kravica'daki depolarda sivil halka yönelik savaş suçu işlemekle suçlanıyor.

İddianamede esir alınan Boşnak sivillerin depolarda toplu olarak öldürüldükleri kaydedilirken, Milidragovic'in katliamın emrini verdiğini, diğerlerinin ise katliamı yaptıkları ifade ediliyor.

Tutuksuz yargılanan eski Sırp polisler, daha önce yapılan hazırlık duruşmasında suçsuz olduklarını ileri sürmüştü.

Kravica'daki depolar, ülkenin doğusundaki Srebrenitsa'da, 1995 yılının temmuz ayında yaşanan ve en az 8 bin 372 Boşnak sivilin katledildiği soykırımda en büyük toplu katliamın yapıldığı yerlerden biri olarak gösteriliyor.

Sırplar tarafından katledilen kurbanların bedenleri toplu mezarlara gömülmüş, Sırplar daha sonra da işledikleri suçları örtmek amacıyla toplu mezarları açarak katlettikleri sivillerin bedenlerini daha küçük birçok toplu mezara taşımıştı.
Kaynak: AA