İsrail Gazze'de Balık Avlama Mesafesini Artırdı

İsrail, Gazze Şeridi’nde balık avlama mesafesini geçici olarak 6 deniz milinden 9 deniz miline çıkarma kararı aldı.

İsrail’in, Gazze Şeridi’nde balık avlama mesafesini, geçici olarak 6 deniz milinden 9 deniz miline çıkarma kararı aldığı bildirildi.

İsrail Hükümetinin Filistin Topraklarındaki Faaliyetleri Koordinatörü Yoav Mordechai, sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, 'Gazze'nin güneyinde yer alan sahillerde balık avlama mesafesinin, geçici olarak 6 deniz milinden 9 deniz miline çıkartılması kararı onaylandı.' ifadesine yer verdi.

Mordechai, iki ay süreyle devam edecek uygulamanın gelecek salı gününden itibaren geçerli olacağını belirtti.

Filistin Balıkçılar Sendikası Başkanı Nizar Ayyaş da kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Ayaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Avlanma mesafesinin 9 mile çıkarılması olumlu bir karar, ancak bu mesafenin 9 milden daha fazla Filistin karasuları sınırına kadar çıkarılmasını istiyoruz.' dedi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile İsrail arasında 1993'te imzalanan Oslo Antlaşması'na göre, Filistinliler, herhangi bir İsrail müdahalesine maruz kalmadan Gazze Şeridi'nden 20 mil mesafe açığa kadar serbest hareket edebilme hakkına sahip. Ancak, İsrail yönetimi Filistinli balıkçıların bu hakkına engel oluyor.

İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı saldırıların ardından İsrail ile Filistinli direniş grupları arasında 26 Ağustos 2014'te varılan ateşkes antlaşması uyarınca, avlanma sınırı 6 mil olarak belirlenmişti ancak olması gerektiği şekilde uygulanmamıştı. İsrail yönetimi, 3 Nisan'da Gazzeli balıkçıların avlanma menzilinin 6 milden 9 mile yükseltilmesine izin vermiş, şubat ayında da bu mesafeyi tekrar 6 mile çekmişti.
Kaynak: AA