İslam İşbirliği Teşkilatına Üye Ülkelerde Engelli Bireylerin İstihdamı Konferansı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya: 'Özel sektörde engelli istihdamını teşvik ediyor, kamuda istihdam alanlarını genişletiyoruz. Çünkü istihdam, engellilerimizin öz güven ve yaşam kaynağıdır' 'İslam İşbirliği Teşkilatımıza FETÖ'yü terör örgütü ilan ettiği için teşekkür etmek istiyorum. Bu adımın, yaşanan bunca olaya rağmen bu sapkın terör örgütüne gereken tepkiyi göstermeyen Batı dünyasına örnek teşkil etmesini istiyoruz' 'Sosyal devlet toplumsal barışın teminatıdır. Eşit ve adil hizmet anlayışıyla toplumun dezavantajlı kesimlerini hayata bağlar. Güçlülerin değil zayıfların hukukunu korur'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, özel sektörde engelli istihdamını teşvik ettiklerini, kamuda istihdam alanlarını genişlettiklerini belirterek, 'Çünkü istihdam, engellilerimizin öz güven ve yaşam kaynağıdır.' dedi.

Kaya, Radisson Blu Conference Airport Hotel'de, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) tarafından düzenlenen 'İslam İşbirliği Teşkilatına Üye Ülkelerde Engelli Bireylerin İstihdamı Konferansı'nın açılışında, çağdaş dünyanın ekonomik, siyasi ve kültürel nedenlerden doğan çatışmalardan dolayı sıkıntılı dönemlerden geçtiğini söyledi.

Bu çatışmaların özellikle İslam coğrafyalarında yaşanmasının bir rastlantı olmadığını aktaran Kaya, 'İslam ülkeleri arasında zayıflayan iş birliği, kültürel ayrılıkların derinleşmesi, özden kopuş, yani İslam'ın emrettiği kardeşlik hukukunun zayıflaması kendi coğrafyalarımızda bizleri felaketin eşiğine sürüklemektedir.Burada İslam İşbirliği Teşkilatının önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Yeniden birlik ve beraberliğimizi güçlendirmek, kardeşlik hukukumuzu yeniden inşa etmek zorundayız.' diye konuştu.

Kaya, her gün farklı İslam beldelerinde yüzlerce Müslümanın işgalci güçler ve terörist yapılar tarafından öldürüldüğünü, savaşların, göçün ve benzeri nedenlerin bu coğrafyalarda yoksulluğu, cehaleti, terörü besleyen temel faktörler olduğunu vurguladı.

Ülkelerde güven ve istikrarı güçlendirmek için daha cesur, daha kararlı adımlar atılması gerektiğini dile getiren Kaya, her alanda iş birliğinin geliştirilmesi çağrısında bulundu.

- İİT'ye FETÖ kararı için teşekkür

Kaya, insanlığın geleceğinin yeniden inşa edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

'Bakınız biz 15 Temmuz Gecesi FETÖ'nün silahlı darbe girişimine maruz kaldık. Hamdolsun Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, milletimizin dik duruşuyla bu hain girişimi püskürttük. Özgür irade, bağımsız siyaset derken tam da bunu kastediyorum. İslam coğrafyasını kendi haline bırakmıyorlar. Bu coğrafyada fitne tohumları ekenler, kardeşliğimizi yok etmeyi hedefliyor. Birlik ve beraberliğimi zayıflatmak, sonra da ittihadımızı bozmak istiyorlar.İslam İşbirliği Teşkilatı olarak her türlü teröre karşı ortak mücadelemizi sürdürmeliyiz. İslam İşbirliği Teşkilatımıza FETÖ'yü terör örgütü ilan ettiği için teşekkür etmek istiyorum. Bu adımın, yaşanan bunca olaya rağmen bu sapkın terör örgütüne gereken tepkiyi göstermeyen Batı dünyasına örnek teşkil etmesini istiyoruz.'

Sürdürülebilir kalkınmanın öznesinin insan olduğunu belirten Kaya, ekonomide, sosyal, siyasal ve kültürel alanların tamamında başarının nitelikli insan gücüne bağlı olduğunu ifade etti.

Kaya, Türkiye'de yaklaşık 5 milyon engelli kişi olduğunu anımsatarak, eğitim ve istihdamın önemine işaret etti.

Engelli bireylerin eğitime katılımlarını artırıcı tedbirler aldıklarını hatırlatan Kaya, 'Engelli çocuklarımızın toplumdan dışlanmadan eğitim almasını, ihtiyaç duyan tüm engellilerin özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz yararlanmasını sağladık.Bugün özel eğitim okullarında, özel eğitim sınıflarında ve kaynaştırma sınıflarında 288 bin 489 çocuğumuz özel eğitim imkanlarından faydalanmaktadır.Böylece engelli bireyler öz güven duygusunu geliştirerek bilgi, beceri ve kabiliyetlerine göre kendi eğitim hayatına yön verebilmektedir.Ayrıca bu eğitim sürecinin mesleki alanlarda da engelli bireyleri tamamlayıcı olması önemli bir süreçtir. Kamu ve özel sektör iş birliği ile hayata geçirdiğimiz projelerle engelli istihdamını ve engelli girişimciliğini teşvik eden uygulamaları yaygınlaştırıyoruz.'

Kaya, İslam İşbirliği Teşkilatının dönem başkanlığını yürüttükleri 2016-2018 yılları arasında sosyal politikalar alanında karşılıklı iş birliğini geliştirmek istediklerini dile getirerek, bu süreçte tecrübelerin paylaşılması ve yeni projeleri birlikte hayata geçirilmesi konusunda istekli olduklarını anlattı.

Engelli bireylerin toplum hayatına etkin katılımını sağlamanın, haklarını eksiksiz kullanabilecekleri ortam hazırlamanın öncelikli hedefleri olduğunu kaydeden Kaya, engelli bireylerin toplum hayatına etkin katılımının en önemli koşullarından birisinin de çalışma hayatına aktif katılımlarının sağlanması olduğunu söyledi.

Kaya, özellikle engelli bireylerin kamu kurum ve kuruluşlarında memur olarak istihdamlarının ana hedefleri arasında olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

'Özel sektörde engelli istihdamını teşvik ediyor, kamuda istihdam alanlarını genişletiyoruz.Çünkü istihdam, engellilerimizin öz güven ve yaşam kaynağıdır. Bu amaçla özel sektörde 50 kişi çalıştıran iş yerlerine 1 engelli istihdam etme zorunluluğunu getirdik. Bunun kamudaki karşılığı ise 64 bin engelli kontenjanına tekabül etmektedir. Bakanlık olarak ilk olarak 2012'de yapılmaya başlanılan merkezi engelli memur sınavları ile engelli memur sayısında kayda değer bir artış sağlanmıştır. Bu kapsamda 2002 yılında kamu kurumlarında çalışan engelli memur sayısı 5 bin 777 iken 2016 yılı ekim ayı itibariyle bu rakam 48 bin 963'e yükselmiştir. Kamuda engelli istihdamında kalan açığımız ise 15 bin civarındadır. Kamuda çalışan engelli işçi sayısı 8 bin 709'dur. Kamuda açık bulunan engelli işçi kontenjan sayısı ise 414'tür. Özel sektörde istihdam edilen engelli işçi sayısı 107 bin 116'dır. Özel sektörde açık engelli işçi kontenjan sayısı ise 24 bin 637 kişidir.'

- Kamuda engelli istihdamı

Gerek kamuda ve gerekse özel sektörde engelli istihdamına yönelik çalışmaları yakından takip ettiğini aktaran Kaya, en kısa zamanda açık bulunan engelli kontenjanının doldurulması için çalışmalarına devam ettikleri bilginin verdi.

Kaya, bu bağlamda oluşturulacak politikalara ışık tutması amacıyla 2014 yılında 'Kamu Sektöründe Engelli İstihdamının Analizi' araştırması yapıldığını anımsatarak, 'Bize düşen ise bu süreçte tüm engelleri ortadan kaldırmak, her türlü imkan ve fırsatlardan engelli bireylerin faydalanabilmesini sağlamaktır. İlk kez gerçekleştirdiğimiz bu konferansla engelli istihdamına yönelik ortak eylem planı oluşturmak somut sonuçlar elde etmek tüm engelliler için yeni bir umut olacaktır.Karşılıklı attığımız her adımda bir engelliyi hayata bağlamak dünyanın en büyük mutluluğu olacaktır.Özellikle oluşturacağımız yeni istihdam modelleri, engelli bireylerin teknolojiyle buluşturulması, engel durumlarına göre istihdam edilmeleri bu alanda yeni bir vizyon oluşturacaktır.' dedi.

Toplumsal barışı sağlamanın, kardeşlik hukukunu güçlendirmenin, ülkelerde güçlü sosyal politikaları ikame etmekle mümkün olacağını dile getiren Kaya, sözlerini şöyle tamamladı:

'Sosyal devlet toplumsal barışın teminatıdır. Eşit ve adil hizmet anlayışıyla toplumun dezavantajlı kesimlerini hayata bağlar. Güçlülerin değil zayıfların hukukunu korur. Bu anlayışla konferansın engellilerin istihdamına ve sorunlarına yönelik duyarlılığın ve çözüm arayışlarını artmasına vesile olmasını temenni ediyor, İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinin saygıdeğer üyelerini ve değerli katılımcıları saygıyla selamlıyorum.'

Konuşmaların ardından Kaya ve davetliler hatıra fotoğrafı çektirdi.
Kaynak: AA