Gaziantep'te Terör Örgütü DEAŞ'a Yönelik Operasyonlar

Valilik, kına gecesine yönelik terör saldırısını gerçekleştiren canlı bombanın, terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda etkisiz hale getirilen ve örgütün il genelindeki faaliyetlerini planlayan, lojistik destek sağlayan ve canlı bomba hücrelerini yöneten Mehmet Kadir Cebael tarafından 'eylem için motive edildiğini' belirtti Operasyonlarda gözaltına alınan 39 kişiden sorguları tamamlanan 19'u adliyeye sevk edildi.

Gaziantep'te kına gecesine yönelik terör saldırısını gerçekleştiren canlı bombanın, terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda etkisiz hale getirilen ve örgütün il genelindeki faaliyetlerini planlayan, lojistik destek sağlayan ve canlı bomba hücrelerini yöneten Mehmet Kadir Cebael tarafından 'eylem için motive edildiği' bildirildi.

Gaziantep Valiliğince, 20 Ağustos'ta Şahinbey ilçesine bağlı Beybahçe Mahallesi'ndeki düğüne yönelik terör örgütü DEAŞ mensubu canlı bombanın intihar saldırısı ve ardından başlatılan operasyonlarla ilgili detaylı bilgi verildi.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, terör örgütü DEAŞ'ın faaliyetlerinin deşifre edilmesi ve engellenmesine yönelik Milli İstihbarat Teşkilatı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve çeşitli makamlardan gelen istihbari bilgilerde, kentte faaliyet gösteren Alevi Kültür Derneğine ait cemevine yoğun katılımın olduğu, 'aşure günü'nde intihar saldırısı yapılacağı ihbarı üzerine risk unsurlarının ortadan kaldırılması ve suç işleyebilecek kişilerin yakalanmasına yönelik çalışmalar kapsamında 19 kişi gözaltına alındı.

Bu kişilerin verdiği bilgiler sonucunda Şahinbey ilçesine bağlı 25 Aralık Mahallesi'nde, DEAŞ terör örgütü mensupları tarafından kullanıldığı depo görünümlü iş yerinde, 15 kilogram TNT, 9,5 kilogram anti tank mayını, kullanıma hazır 2 canlı bomba yeleği, 6 el bombası ve bomba yapımında kullanılan malzemeler ele geçirildi.

Bu kapsamda 16 Ekim'de şüpheli bir kişi, 'kuşku uyandıracak şekilde', elinde taşıdığı çantayla bir binanın içerisine girdikten sonra elinde çanta olmadan çıkması üzerine gözaltına alındı.

Suriye uyruklu A.M.N'nin elindeki çantayı nereye bıraktığını söylememesi üzerine operasyona başlandı. Binada üst katlardan aşağıya doğru yapılan aramada zeminde bulunan stüdyo dairede ismi sonradan tespit edilen DEAŞ terör örgütü mensubu 'Abu Yusuf' kod adlı Suriye uyruklu M.Ş, intihar saldırısı gerçekleştirdi. Bu sırada 3 polis şehit oldu, 9'u polis, 13 kişi yaralandı. Patlamanın meydana geldiği hücre evinde yapılan aramalarda bir kalaşnikof uzun namlulu silah, bu silaha ait şarjör, çok sayıda fişek ve bomba malzemesi elde edildi.

- Cabael'i, Polis imdat hattına yapılan ihbar deşifre etti

Aynı gün 155 Polis İmdat hattına yapılan ihbarda Ankara'daki Gar saldırısının faillerinden olan ve İçişleri Bakanlığının arananlar listesinde 'turuncu' kategoride bulunan DEAŞ terör örgütü sorumlularından Mehmet Kadir Cabael'in saklandığı hücre evi tespit edildi.

Bulunduğu binanın karşısındaki iki noktaya keskin nişancılar ile nokta atış yapabilen kobra tipi araç ve personel yerleştirildi. Silahlı olduğu görülen Cabael'e, araçtan müdahale edildi, ayrıca bulunduğu evin kapısı patlatıldı. Bu esnada çıkan silahlı çatışma Cabael, etkisiz hale getirildi, eşi ve 2 çocuğu ise zarar görmeden dışarı çıkarıldı.

Bu hücre evinde de uzun namlulu M16 görünümlü av tüfeği ve 86 fişek, dürbün, 2 av tüfeği şarjörü, 20 metal parça, bombanın parça tesirini artırmak için kullanılan metal çubuk, bilgisayar, cep telefonu, flaş bellek, dijital malzemeler ve 5 bin 540 TL bulundu.

Operasyon kapsamında 20 kişi daha gözaltına alındı. Bu kişilerin ev ve iş yerlerinde 2 kilogram TNT, telsiz ve bomba yapımında kullanılan malzemeler ele geçirildi.

- Düğüne yönelik intihar saldırısı

Şüpheliler ifadelerinde, 20 Ağustos'ta düğüne yönelik intihar saldırısını gerçekleştiren kişinin Mehmet Kadir Cabael'in talimatıyla olaydan 1 ay önce kente geldiğini ve otogardan taksiye binerek Gazikent Mahallesi'ne gittiğini belirtti. M.Ş.E. tarafından Cabael'in evine götürülen canlı bombanın 22-23 yaşlarında uzun saçlı, kirli sakallı ve Türkçe konuştuğunu anlatan şüpheliler, ayrıca Cabael'in bu kişiyi 'eylem yönünden motive ettiğini' iddia etti.

Gözaltında bulunan M.Ş.E, ifadesinde Cabael'in kendisine, 'Eylemi yapacak kişi sabırsızlanıyor, vazgeçebilir, bir yer bulun, amel yapalım' dediği, olay günü hazırlanan intihar yeleğini eylemciye giydirdiği koli bandıyla vücuduna sardığı, üzerine gömlek ve ceket giydirdiği, ayrıca sakat gibi görünmesi için kolunu da sardığını ve 'Bombayı patlatmadan evvel kollarını kaldır ki etkili olsun' dediğini aktardı.

Zanlı, ayrıca taksiye bindirilen canlı bombaya, saldırı talimatını Cabael'in verdiğini bildirdi.

Ayrıca M.Ş.E, olay günü Cabael'e, 'Bir şehit var, çok sayıda ölü var' dediğini Cabael'in ise 'Doğrudur çok ecir kazandın, Allah senden razı olsun, demiri kesen Ahmet büyük kesmiş, bize yeni bir Kürt düğünü bulun' şeklindeki diyaloğu da anlattı.

Cabael'in ayrıca Ankara’daki patlamada kullanılan bombayı kendisinin hazırladığını, bu nedenle polis tarafından arandığını, o patlamadan dolayı yakalanan kişileri kastederek, 'Yanlış yaptılar, iki araba birleşmeyeceklerdi, beni dinlemediler, yakalandılar, Hacı Ali’nin tarlasındaki malzeme hala gömülü duruyor mu?' diye sorduğu, M.Ş.E'nin de 'Evet hala gömülü' karşılığını verdiği, bunun üzerine Cabael'in, 'Ellemeyin orada kalsın' dediğini belirtti.

Bunun üzerine gözaltındaki şahısların gösterdiği tarlada yapılan aramalarda, toprağa gömülü 22 kilogram TNT ele geçirildi. Patlayıcının, Cabael'in talimatı doğrultusunda M.Ş.E, H.P. ve M.K. tarafından gömüldüğü iddia edildi.

Terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonlarda gözaltına alınan 39 kişiden sorguları tamamlanan 19'u adliyeye sevk edildi.
Kaynak: AA