EUR-OPA 13. Bakanlar Toplantısı

Başbakanlık Müsteşarı Oktay: 'Türkiye, dünyadaki her beş mülteciden üçüne ev sahipliği yapmaktadır. Diğer bir deyişle, dünyadaki Suriyeli mültecilerin yarısından fazlasını oluşturur. Bu nedenle BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Türkiye'yi en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke seçmiştir. UNICEF de Türkiye’yi dünyada en fazla çocuk mülteciye ev sahipliği yapan ülke kabul etmiştir' Oktay, 13 Ekim'de Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğine seçilen Guterres ile bir araya geldi

Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, 'Türkiye, dünyadaki her beş mülteciden üçüne ev sahipliği yapmaktadır. Diğer bir deyişle, dünyadaki Suriyeli mültecilerin yarısından fazlasını oluşturur. Bu nedenle BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye'yi en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke seçmiştir. UNICEF de Türkiye’yi dünyada en fazla çocuk mülteciye ev sahipliği yapan ülke kabul etmiştir.' dedi.

Oktay, Portekiz İçişleri Bakanlığının ev sahipliğinde bir otelde düzenlenen Avrupa Konseyi Avrupa ve Akdeniz’de Büyük Afetlere ilişkin Anlaşması (EUR-OPA) 13. Bakanlar Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin mülteci krizi deneyimlerini ve uluslararası camianın iyileştirme faaliyetlerine katkılarına ilişkin bilgi verdi.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana dünyada mülteci sayısının rekor seviyeye ulaştığını anlatan Oktay, 65 milyondan fazla kişinin savaş, kriz ve afet kaynaklı olaylar nedeniyle evlerini tek etmek zorunda kaldığını belirtti.

Oktay, bu sayının 41 milyonunun 'Ülke içinde yerinden edilmiş', 21 milyonun ise 'Mülteci' konumunda bulunduğunu, bu durumun kriz içindeki insanlığın ve küresel insani sistemin alarm verdiğinin en açık göstergesi olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin son yüzyılda en büyük nüfus hareketinin merkezi konumda yer aldığına işaret eden Oktay, dünya üzerindeki 21 milyon mülteciden yaklaşık 5 milyonunun Suriyelilerden oluştuğunu bildirdi.

Oktay, bu durumun dünyadaki her 4 mülteciden birinin Suriyeli olduğunu gösterdiğine değinerek,'Türkiye, dünyadaki her beş mülteciden üçüne ev sahipliği yapmaktadır. Diğer bir deyişle, dünyadaki Suriyeli mültecilerin yarısından fazlasını oluşturur.Bu nedenle BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye'yi en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke seçmiştir. UNICEF de Türkiye’yi dünyada en fazla çocuk mülteciye ev sahipliği yapan ülke kabul etmiştir.' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Türkiye'nin açık kapı politikası uyguladığını kaydeden Oktay, bugün Türkiye'de farklı dinlerden, yaklaşık 3 milyon Suriye ve Irak vatandaşının geçici koruma statüsü altında yaşadığını anlattı.

- Oktay, Portekiz ziyareti kapsamında ikili görüşmeler gerçekleştirdi

Oktay, ilk olarak 13 Ekim'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nca seçilen yeni BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi. Daha sonra Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides ve Portekiz İçişleri Bakanı Costança Urbano De Sousa ile görüştü.

Toplantılarda, Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmeler, mülteci sorunu ile FETÖ'nün 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği darbe girişimi ele alındı.

Kaynak: AA