EDİKAB Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kentte 60 yıllık vahşi depolamaya son verecek olan Edirne Katı Atık Düzenleme ve Bertaraf Tesisleri’nin Trakya’nın en iyi tesisi olacağını söyledi.

EDİKAB Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
Edirne Katı Atık Yönetim Birliği’nin Ekim Ayı Olağan Meclisi toplandı. Edirne Belediye Başkanı ve Katı Atık Yönetim Birliği Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığında Edirne Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda 12 madde karara bağlandı.

Edirne’de 60 yıllık vahşi depolamaya son verecek olan ‘Edirne Katı Atık Düzenleme ve Bertaraf Tesisleri’ hakkında bilgi veren Başkan Gürkan, "Tesisin yapımla ilgili, sözleşmeyle ilgili kısım bitti. Şu anda çöp dökmeye hazırız. Ama bundan önce iki şey yapmamız gerekiyor, birincisi Şehircilik ve Çevrecilik Bakanlığından işletme iznini almamız gerekiyor, ÇED Raporu’yla birlikte. İkinci süreç ise bunu EDİKAB olarak biz mi işleteceğiz, yoksa birçok ilde örneği olduğu gibi burasının işletilmesi için ayrı bir ihaleye mi çıkacağız? İlk olarak buna karar vermeliyiz. Birçok örnek var bu konuda, birçok yapılmış farklı çalışma var. Sadece çöp değil, bir tarafıyla enerji üretimi de var. Benim önerim, üretimi ile ilgili bir komisyon kurarak, bunların incelenmesi öneriyorum" diye konuştu.

Edirne Katı Atık Düzenleme ve Bertaraf Tesisleri’nin Trakya’nın en iyi tesisi olduğunu anlatan Gürkan, "Bizim tesisimiz Trakya’da yapılmış, yapılmaya çalışan ve yapılacak olan bütün tesislerden farklı. Sadece düzenli depolama tesisi değil; bu düzenli depolamadan kaynaklanan sızıntı suları arıtarak, doğada kullanılacak bir arıtmamız var. Çöple birlikte toplanan ambalaj atıklarını 12 kategoriye kadar ayrıştırarak, geri dönüşüme döndürüleceği ayrıştırma ünitemiz var. Çöpün içerisindeki organik çöpü ayrıştırarak, doğal gübre elde edeceğimiz 2 bin 400 metrekare kapalı alanıyla kompost üretim tesisi var. Orada oluşabilecek yangınlara karşı su depomuz var. Tıbbi atığı da oraya aktarma çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Toplantıda şu maddeler görüşülerek, karara bağlandı:

"Birlik 2017 Yılı Yatırım Planının, Birlik 2017 Yılı Çalışma Programı, Birlik 2017 Yılı Gelir Bütçesi, Birlik 2017 Yılı Gider Bütçesi, Birlik 2017 yılı Bütçe Kararnamesi, Atık Su Arıtma Çamuru İşleme ve Bertarafı ile Elektrik Üretim Tesisi’nin Yapılması için Birlik Encümenine ve Meclisine yetki verilmesi, Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi İşletmesi ile ilgili yetki devri, Sözleşmeli Personel Çalıştırılması konusu.
Kaynak: İHA