Bakanlık 18 Kuşu GPS İle Takip Ediyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından, koruma çalışmalarına veri elde etmek amacıyla Türkiye'deki dört farklı türden 18 kuş, GPS ile izleniyor Bakan Eroğlu: 'Kuşların göç yollarını, üreme ve beslenme alanlarını, buna benzer ekolojik özelliklerini, günün hangi saatinde hangi tip bir habitatta bulunduğunu, verinin gönderildiği an itibarıyla hangi aktiviteyi yapmakta olduğunu tespit edilebiliyoruz' 'Elde ettiğimiz bu veriler koruma çalışmalarımıza büyük katkı sağlayacak ve ışık tutacak'.

ZEHRA AYDIN - Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, Türkiye'de dört farklı türden 18 kuş, Global Positioning System (GPS) adı verilen yöntemle izleniyor.

Bakanlığa bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından 3 yıl önce uygulamaya konulan GPS aracılığıyla bu yıl Türkiye'de 4 türden 18 kuş takip edilmeye başlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığında görev yapan uzman ekipler tarafından kuşların ağırlığının yüzde 2'sini geçmeyecek bir ağırlıkta, sırt çantası şeklinde kuşların sırtına takılan GPS verici, belirli aralıklarla kuşların bulunduğu noktalara dair uydu üzerinden sinyaller gönderiyor.

Leylek, turna, kızıl şahin ve yılan kartalı türlerindeki kuşları takibe alan bakanlık, Türkiye'de üreyen turnaların, kışlamak için genellikle Çukurova'yı tercih ettikleri, leyleklerin genellikle daha güneye giderek, Afrika ülkelerine ulaştıkları bilgilerini edindi.

Bakanlık ayrıca Türkiye'de üreyen kuşların kış mevsiminde nerede bulunduğu, göç sırasında hangi alanlarda mola verdikleri gibi bilgileri de elde ederek, kuş türlerini koruma çalışmalarında kullanmaya başladı.

- 'Koruma çalışmalarımıza büyük katkı sağlayacak'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uydu vericilerin yaban hayvanlarının habitat tercihlerinin ve göç hareketlerinin anlaşılması amacıyla takıldığını belirtti.

Uygulamanın son yıllarda gelişen teknolojiyle bütün dünyada yaygın olarak kullanılmaya başladığını dile getiren Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

'Biz de teknolojiyi yakından takip eden bir bakanlık olarak bu uygulamaya başladık. Bu sayede GSM-GPS vericisi takılan hayvanların uydudan takibini yapabiliyoruz. Böylece kuşların göç yollarını, üreme ve beslenme alanlarını, buna benzer ekolojik özelliklerini, günün hangi saatinde hangi tip bir habitatta bulunduğunu sonuç itibarıyla verinin gönderildiği an itibariyle hangi aktiviteyi yapmakta olduğunu tespit edilebiliyoruz. Elde ettiğimiz bu veriler koruma çalışmalarımıza büyük katkı sağlayacak ve ışık tutacak.'
Kaynak: AA