ASO Başkanı Özdebir Açıklaması 'Faiz İndirimi Bekliyorduk'

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, “Merkez Bankası faizlerde bir değişiklik yapmadı. Biz faiz indirimi bekliyorduk ve bizce bu doğru yönde atılmış bir adım olurdu. Ama Merkez Bankası bu defa pas geçmeyi tercih etti. Bu kararda döviz kurlarındaki yükselişin de etkili olduğunu düşünüyoruz” dedi.

ASO Başkanı Özdebir Açıklaması 'Faiz İndirimi Bekliyorduk'
ASO Başkanı Özdebir, aylık Meclis toplantısında meclis üyeleri ve basın mensuplarına Ekim ayı çalışma ve projelerine ilişkin bilgi verdi. Geçtiğimiz günlerde Akkuyu Nükleer Santrali’nin ortaklarından Rosatom firması ile temasları sonucu tesisleri gezmek ve eğitim imkanlarını görmek için St. Petersburg’a ve daha sonra Moskova’ya gittiğini hatırlatan Özdebir, “Davet üzerine şirketin St. Petersburg’daki Sürekli Eğitim ve Öğretim Enstitüsü CICE&T Eğitim Merkezi’ne bir ziyaret gerçekleştirdiK. Santralin tasarımından çalışanların eğitimine kadar çeşitli seviyelerde eğitimlerin verildiği bir merkez. Rosatom’la Türkiye’de ortak eğitimler düzenlemek üzere görüşmeler yaptık. Kendi kurullarından geçirdikten sonra bu işbirliğini muhtemelen gerçekleştireceğiz. Nükleer santral için iş yapacak firmalarda inşaatçısından tedarikçi firmalarda çalışanlara kadar eğitimlerden, sertifikasyondan geçirilmesi lazım. Ortak eğitim programı bunları kapsayacak. Biz de bu eğitim ve sertifikayı veren organizasyonu kurmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“Çalışmalarımıza TSE de katılıyor”

Önce eğiticilerin eğitileceğini söyleyen Özdebir, “Bizim akredite olmamızdan sonra bu eğitimleri ASO olarak biz verebiliriz. Çalışmalarımıza TSE de katılıyor. Bu imalatları yapacak personellerin sertifikalandırılması işine yoğunlaşıyoruz. Bu işi 3 yıla kalmadan bitirmemiz lazım. Nükleer santralin inşaatında yaklaşık 12 bin kişi çalışıyor. İşletmesinde ise 5 bin kişi çalışıyor. Santralin ömrü 50-60 yıl. Bu 5 bin kişinin sürekli ve periyodik eğitimlerinin yapılması lazım. Bizim amacımız bu eğitimleri verecek bir merkez kurmak” şeklinde konuştu.

Faizden nemalananlar olduğu gibi faizi ödeyenlerin de olduğunu söyleyen Özdebir, “Merkez Bankası faizlerde bir değişiklik yapmadı. Biz faiz indirimi bekliyorduk ve bizce bu doğru yönde atılmış bir adım olurdu. Ama Merkez Bankası bu defa pas geçmeyi tercih etti. Bu kararda döviz kurlarındaki yükselişin de etkili olduğunu düşünüyoruz. Faiz kararı birçok kişiyi ilgilendirmektedir. Faizden nemalananlar olduğu gibi faizi ödeyenler de var. Bu defa Merkez Bankası orta yolu seçmiş gibi görünüyor. 150 metrekarenin üzerindeki konutlardan alınan KDV’nin düşürülmesi ve konut kredilerinde kredi limitinin yüzde 75’ten yüzde 80’e yükseltilmesinin piyasaların canlanmasına katkı sağlayacağını söylemiştik. Eylül ayı konut satışları, bu beklentimizi doğrulamıştır. Türkiye genelinde konut satışlarında Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,8 oranında bir artış olmuştur. İpotekli konut satışlarında bir önceki yılın aynı ayına göre gerçekleşen artış ise yüzde 46,7 oranında. Bu, ekonomide doğru kararlar alındığında elde edilecek olumlu gelişmelere bir örnek oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Nükleer Sanayi Kümesi (NÜKSAK) projesini yaptık”

ASO olarak üyelerinin nükleer teknolojiyle aşinalıklarını geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Özdebir, şöyle devam etti:

“Ekonomi Bakanlığı’nın AR-GE destekleri kapsamında bir proje yaptık. Enerji Bakanlığı da destek oldu. Ankara çapında bir küme kurduk. Türkiye çapında kimler ilgilenebilir diye araştırma yapmıştık. Bu amaçla odamız, başka kuruluşlarla işbirliği içinde Nükleer Sanayi Kümesi (NÜKSAK) projesini hazırlamış ve proje Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca kabul edilmiştir. Projenin amacı, NÜKSAK üyelerinin nükleer santraller ile diğer elektrik üretim santrallerinde kullanılabilecek ekipmanların tasarım, imalat, montaj ve test yeteneklerinin geliştirilmesidir. Bu çabalar; kalite sistemlerini geliştiren, inovasyon ve verimlilik prensipleri doğrultusunda çalışan, hem iç pazarda etkin hem de ihracat gücü olan yerli nükleer sanayinin kurulmasına öncülük edecektir. Nükleer sanayiye özel kaynak ve malzeme teknolojilerinin geliştirilmesi, firmaların nükleer sanayide tasarım kabiliyeti kazanması, teknoloji transferi ile yerli üretim yeteneğinin geliştirilmesi, firmaların nükleer sanayi standartlarına uygun kalitede üretim yapabilmesi projenin hedefleri arasındadır.”
Kaynak: İHA