Yeni Doğan Bebek Ölümleri Yüzde 8'Lere Düştü

Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 300 bin bebeğin dünyaya geldiği ve bunların yaklaşık yüzde 5’inin Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerin de tedavi edilmek durumunda kaldığı belirtildi.

Yeni Doğan Bebek Ölümleri Yüzde 8'Lere Düştü
Bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirilen ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Neonatoloji (Yenidoğan) Bilim Dalı ile Anne Bebek Sağlığı Vakfı tarafından organize edilen Perinatoloji Toplantısı Bölgesel ve aynı zamanda son derece geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Balcalı Hastanesi Hipokrat Amfisindeki, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili Murat Sert, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Tanju Altunsu ile diğer katılımcıların hazır bulunduğu toplantıda gün boyuncu 10 konu üzerinde bilgiler aktarıldı ve tartışıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Neonatoloji (Yenidoğan) Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Satar, Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 300 bin bebeğin dünyaya geldiğini ve bunların yaklaşık yüzde 5’inin Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde tedavi edildiğine işaret etti. Satar, Balcalı Hastanesi’nin hitap ettiği yaklaşık 10 milyonluk bölgede ise doğan yaklaşık 200 bin bebeğin yüzde 5’inin de problemli olduğunu ve yılda 10 bin bebeğin Yenidoğan Ünitelerinde tedavi görmek durumunda kaldığına değindi.

Satar, Balcalı Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nin 42 yatak kapasitesine sahip olduğunu, yaklaşık yılda bin Yenidoğan bebeğinin kabul edildiğini ve bunların çoğunun 3. Düzey Yoğun Bakım gerektiren bebekler olduğunun altını çizerek, Yenidoğan Ünitesi’nin yüzde 30 oranında Balcalı’da doğan bebekleri kabul ettiğini, bunun nedenini ise Balcalı Doğum Kliniğinin riskli gebelikleri alması ve dolayısıyla riskli bebeklerin doğması olarak açıkladı.

Yapılan çalışmalar ile bölgedeki sağlık personelinin bilgilerinin artırılması ve hastanelerde yatırılan bebeklere daha iyi bir bakım sunulmasının amaçladığına vurgu yapan Mehmet Satar, bu amaçla Sağlık Müdürlüğü ile koordineli bir çalışma içerisinde olduklarını bu ortak çalışmalar neticesinde bir yaş altı bebek ölümlerindeki oranın yüzde 8’lere kadar düştüğünü belirtti.

Satar’ın açılış konuşmasının ardından konunun uzmanı akademisyenler tarafından çeşitli alanlarda katılımcılara günboyu bilgiler aktarıldı ve bu bilgiler tartışıldı.
Kaynak: İHA