Yemen'deki İnsani Durum

WFP, Yemenli çocukların açlık ve yetersiz beslenme oranındaki artış nedeniyle uluslararası topluma destek çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), Yemenli çocuklar arasında açlık ve yetersiz beslenme oranındaki artış karşısında endişeli olduğunu ifade ederek, uluslararası topluma destek çağrısı yaptı.

WFP'den yapılan yazılı açıklamada, program yetkililerinin ülkenin kuzeybatısındaki Hacce ile Kızıl Deniz kıyısındaki El-Hudeyde illerinde gerçekleştirdiği incelemelerde, bölgedeki durumun endişe verici olduğunun ve halkın yiyecek bulmada ciddi sıkıntılar yaşadığının tespit edildiği belirtildi.

Mart 2017'ye kadar acil gıda ihtiyaçlarının giderilmesi için 257 milyon dolara ihtiyaç olduğu belirtilen açıklamada, programın gerekli finans desteğini sağlayıp ürünleri bölgeye sevk etmesinin 4 ay süreceği aktarıldı.

Yemen'de 14,1 milyon kişinin gıda güvenliğinin olmadığı, bunlardan 7 milyonunun kritik seviyede olduğu belirtilen açıklamada, ülkenin bazı illerinde halkın yüzde 70'inin yiyecek bulmada büyük sıkıntı yaşadığı kaydedildi.

Açıklamada sözlerine yer verilen WFP Ortadoğu Kuzey Afrika Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Temsilcisi Muhenned Hadi de ülkedeki çatışmaların başta kadın ve çocuklar olmak üzere bölge halkını derinden etkilediğini belirtti.

Bölgede açlık oranının her geçen gün arttığını ve halkın hayatta kalmak için ürettiği stratejilerin tükendiğini dile getiren Hadi, eğer ülke dışından gelen gıda desteği olmazsa milyonlarca insanın hayatta kalamayacağını vurguladı.

Hadi, Yemen'in henüz son çatışmalar başlamadan önce yetersiz beslenme konusunda dünyada başı çeken ülkeler arasında yer aldığına işaret ederek, 'Hudeyde ilinde beş yaşından küçük çocuklar arasındaki yetersiz beslenme oranı yüzde 31'e yükseldi. Bu oranın yüzde 15'i aşması olağanüstü durum addediliyor.' ifadesini kullandı.

Ortadoğu'daki en fakir ülkeler arasında yer alan Yemen'de ekonomide ciddi bir gerileme yaşandığına işaret eden Hadi, çoksayıda devlet memurunun maaşını alamadığını dile getirdi.
Kaynak: AA