Sezonun Son 'Kartol'u Güneşi Gördü

Kars'ta havaların mevsim normallerinin altında seyretmesi ve kar yağışının kendini hissettirmesiyle vatandaşlar hummalı bir çalışma içerisine girerek, toprağa gömülü son kışlık patateslerini, yani yöresel olarak adlandırdıkları kartollarını çıkartmanın telaşına düştü Arpaçay ilçesinde patates üretisici Karaağaç: 'Kışlık patateslerimizin sökümünü yapıyoruz. Bunlar kışlık patates. Gübresiz, ilaçsız... Rahatlıkla tüketilebilir' İlçede patates üretimi yapan Okurlu: 'Kar yağmadan patatesleri yerden kurtarsak daha iyi olacak. Günlerimiz kısa zaten. Bu çıkarttığımız patatesler sezonun son patatesleri. Bundan sonra patates yok'

Kars'ta çiftçiler, havaların mevsim normallerinin altında seyretmesi ve kar yağışının kendini hissettirmesiyle hummalı bir çalışma içerisine girerek yerel ifadeyle 'kartol' dedikleri toprağa gömülü son patateslerini çıkartmanın telaşı içerisine girdi.

Çiftçiler, bir daha kar yağışına yakalanmamak için tuttukları işçilerin yanı sıra, komşularının da yardımıyla son hasadı bitirmeye çalışıyor. Geçen hafta etkili olan kar yağışıyla kar altında kalan 'kartol'lar, güneşin yüzünü göstermesiyle çıkarıldı.

Soğuk havaya aldırış etmeden traktörlerin gün yüzüne çıkarttığı patatesleri toplayan işçiler, patatesleri aynı gün içerisinde çuvallara dolduruyor. Çıkarılan patatesler, Kars ve çevre illere satılmak üzere traktörlerle yola çıkarılıyor.

Kars'ın Arpaçay ilçesinde patates yetiştiriciliği yapan Taner Karaağaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arpaçay yöresinde 110 dönüm arsa kiraladığını ve burada patatesle pancar ekimi yaptıklarını söyledi.

Karaağaç, patates sökümünün sonuna yaklaştıklarını belirterek, 'Kışlık patateslerimizin sökümünü yapıyoruz. Bunlar kışlık patates. Gübresiz, ilaçsız... Rahatlıkla tüketilebilir. Kışlık patatesleri ilaç niyetine kullanabilirsiniz. Sökümü bir an önce bitirmeye çalışıyoruz. Bu yörenin patateslerini Kars'taki köy ve ilçelere, çevredeki illere gönderiyoruz. Buranın patatesi kaliteli ve özeldir. Çevre illerden talep oluyor. Geçen sene bizden patates alanlar bu sene de sipariş veriyor.' diye konuştu.

Üreticilerden Latif Okurlu da Arpaçay ilçesinde esnaflık yaptığını dile getirerek, talep olduğu için patates yetiştiriciliği işine girdiğini söyledi.

Bölgenin en iyi patatesinin Arpaçay yöresinde yetiştiğini ifade eden Okurlu, şunları kaydetti:

'Yörenin en iyi patatesi burada yetişiyor. Çünkü buranın verimi güzel. Hiç gübre kullanmıyoruz, doğal olarak yetiştiriyoruz. İstanbul'dan, İzmir'den bu yörenin patateslerine talep oluyor. Kar yağmadan patatesleri yerden kurtarsak daha iyi olacak. Günlerimiz kısa zaten. Burası kış altında. Bu çıkardığımız patatesler sezonun son patatesleri. Bundan sonra patates yok. Kışlık patates bunlar. Kışlık patatesler, soğuk yediği zaman tat veriyor. Buranın patatesleri de kaz etine benzer. Nasıl ki kazlar soğuk, kar yediği zaman daha lezzetli oluyorsa, kışlık patateslerimiz de öyle oluyor. Soğuk yediği zaman patatesler kabuk tutar. Patates kabuk tuttuğu zaman kışlık olur. Bu patatesler aynı zamanda beyaz. Fırına attığın zaman kumpir gibi oluyor. Lezzeti de burada.'

Kaynak: AA