'Sezaryen Oranlarını Düşürmeyi Hedefliyoruz'

İstanbul İl Sağlık Müdürü Memişoğlu: 'İl Sağlık Müdürlüğü olarak bütün hastanelerimizin primer sezaryen oranlarını yüzde 20'nin altına düşürmeyi hedefliyoruz. Bunu başaran hastanelerle ilgili de bizim bakışımız olumlu yönde değişecektir' 'Özellikle aile hekimliği sistemiyle ilgili yapısal dönüşümü tam manasıyla gerçekleştireceğiz' 'Sağlık gönülden, insanı severek yapılacak bir iş ve bizim meslektaşlarımızın yüzde 99'unda bunun olduğuna inanıyorum. Bunun haricindekileri de hep beraber düzeltebileceğimize inanıyorum'

İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu, müdürlük olarak bütün hastanelerde primer sezaryen oranlarını yüzde 20'nin altına düşürmeyi hedeflediklerini belirterek, 'Bunu başaran hastanelerle ilgili de bizim bakışımız olumlu yönde değişecektir.' dedi.

Sepetçiler Kasrı'nda düzenlenen tanışma toplantısında basın mensuplarıyla bir araya gelen Memişoğlu, İl Sağlık Müdürlüğü olarak yeni dönemde yapacakları çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Memişoğlu, sağlık yöneticileriyle medya mensuplarının ilişkisinin çok iyi olması gerektiğini ifade ederek, 'Biz ne kadar yönetici olursak olalım, sahada direkt teması sağlayan sizlerin geri dönüşleri bizim için gerçekten kayda değer olacaktır.' ifadelerini kullandı.

İstanbul'da hastane ve sağlık hizmeti konusunda çok önemli işler yapıldığını, sağlıkta dönüşümle beraber anne-bebek ölüm oranlarının azalmaya başladığını dile getiren Memişoğlu, bunları daha iyi hale getirmeye çalışacaklarını, kentteki anne ölümlerinin azaltılmasıyla ilgili 'Anne Dostu' hastane yapmaya çalışacaklarını söyledi.

Memişoğlu, Türkiye'de kamu hastanelerinde yüzde 15-20 bandında olan sezaryen oranlarını daha da düşürmeye çalışacaklarını, özel sektör ile üniversite hastanelerinin de bunu başarmasında gerekli olan her türlü desteği de vereceklerini vurgulayarak, 'İl Sağlık Müdürlüğü olarak bütün hastanelerimizin primer sezaryen oranlarını yüzde 20'nin altına düşürmeyi hedefliyoruz. Bunu başaran hastanelerle ilgili de bizim bakışımız olumlu yönde değişecektir. Ayrıca özellikle aile hekimliği sistemiyle ilgili yapısal dönüşümü tam manasıyla gerçekleştireceğiz.' diye konuştu.

Ambulansların trafikte daha hızlı yol alabilmesi için hazırlanan 'Hayata Yol Ver' kampanyasına medyanın verdiği destekten dolayı memnun olduklarını aktaran Memişoğlu, aynı şekilde 112 çağrı merkezine yapılan gereksiz aramaların azaltılması için de basın mensuplarından destek beklediklerini dile getirdi.

Memişoğlu, acil servislerle yoğun bakımların yük dağılımlarını planlayacaklarını belirterek, şöyle devam etti:

'Acil servislerimizin gerçekten insan üstü hizmet verdiğini biliyoruz. Bu konudaki planlamalarla beraber bunları da çözeceğiz. Yoğun bakım talepleriyle alakalı da İstanbul ve Türkiye'de yoğun bakım yatak sayısı dünya ortalaması standardında. İnşallah bunları çok daha etkin kullanımını sağlayacağız. 2018'de de faaliyete geçecek birçok hastane inşaatlarımız var. Nitelikli yatak oranlarımız 2018 itibarıyla inşallah yüzde yüze ulaşmış olacak.'

Sağlık personelleri arasında yanlış davranışlarda bulunanlar olabileceğini, bunlarla ilgili idarecilere bilgi verildiği zaman gereğinin yapılacağını dile getiren Memişoğlu, 'İçimizdeki yanlış davranışları olan arkadaşlarımızı düzelttiğimiz zaman gerçekten işi, mesleği gönülden yapan kişilerin hakkını koruduğumuza inanıyoruz. Bunla ilgili de hiçbir zaman kapılarımızı kapatmayacağız.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Sağlık personelliği, özveriyle yapılan bir meslek'

İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu, Türk toplumunun 15 Temmuz gibi bir kötü bir gece yaşadığını ancak burada tüm toplumun nasıl birlikteliğe sahip olduğunu dünyanın gördüğünü anlatarak, 'O gece saat 12.00'den itibaren sağlıkçıların hiçbir çağrıya gerek duymadan hastanelere koşması bu mesleği ne kadar severek yaptıklarını göstermesi açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü sağlık personeli özveriyle yapılan bir meslek. Sağlık gönülden, insanı severek yapılacak bir iş ve bizim meslektaşlarımızın yüzde 99'unda bunun olduğuna inanıyorum. Bunun haricindekileri de hep beraber düzeltebileceğimize inanıyorum.' ifadelerini kullandı.

Sağlık müdürlüğünün İstanbul'daki sağlık hizmeti anlamında en sorumlu kurum olduğunu ifade eden Memişoğlu, iyi bir sağlık hizmeti sunumu yapılabilmesi için gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi.

Özel, üniversite hastanesinden ilaç sektörüne kadar sağlık alanındaki tüm kurum ve paydaşları kentteki iyi sağlık sunumunun aracıları ve faktörleri olarak gördüklerini ve bu anlamda hiçbir ayrım yapmadıklarını vurgulayan Memişoğlu, 'Sağlık sektörünün bir ekip olarak aynı yönde hareket etmesini sağlamaya ve bu konuda İstanbul'u Türkiye'nin, dünyanın örnek şehri haline getirmeye çalışacağız.' şeklinde konuştu.

- 'Aile hekimliğinin altyapısını düzelteceğiz'

Kemal Memişoğlu açıklamalarının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Aile hekimliğine ilişkin bir soru üzerine Memişoğlu, dünyadaki sağlık sisteminde hasta olmadan hastalığı engellemeye yönelik bir anlayış olduğunu, bunun hem maliyetleri düşürdüğünü hem de hastaların korunmasını sağladığını, aile hekimliğinin esasında temel fonksiyonlarından birinin bu anlayış olması gerektiğini belirterek, aile hekimlerinin İstanbul olarak altyapısını düzelteceklerini, çünkü sisteminin gelecekte acil ve büyük hastanelerdeki birikimleri azaltacağını dile getirdi.

Memişoğlu, İstanbul'un aile hekimliğine ihtiyacı olan bir şehir olduğunu, en geç ocak ayına kadar sisteme ilişkin neler yapılacağına dair bilgi verileceğini ifade etti.

'Taksim İlk Yardım Hastanesinin inşaatı ne durumda. Burayla ilgili son gelişmeler nelerdir?' şeklindeki soru üzerine Memişoğlu, 'Taksim İlk Yardım Hastanesinin inşaatı başladı zaten. Orası kesinlikle hastane olarak çok yakında inşallah devreye girecek.' dedi.

- 'İyi bir sağlık hizmeti olan ülke haline geldik'

Memişoğlu, '8 yaşındaki Kağan Dirican'ın sağlık maratonu üç hastane sonunda ameliyatla sonuçlanmıştı. Bu konudaki gelişmeleri ve görüşlerinizi alabilir miyiz?' sorusuna da haberi duyar duymaz hastanın babasıyla görüştüklerini ve olaya ilişkin gerekli soruşturma ve incelemeleri hemen başlattıklarını söyledi.

Bu tip vakaların oluş sebeplerini araştırıp inceleyerek, bundan sonra bu tür olayların olmaması için ne gerekiyorsa yapacaklarını dile getiren Memişoğlu, soruşturmanın sonucunu ve sistemde nerede sorun yaşandığını basına açıklayacaklarını dile getirdi.

Kemal Memişoğlu, 'Bu konuda hassas olduğumuzu tüm sağlık çalışanları ve hastalarımız bilsin. Bir hastanın hastane hastane dolaşmasının tıbbi, bilimsel bir açıklaması yoksa bununla ilgili ne yaptırım varsa yapacağımız. Biz sağlıkta dönüşümü yaparak sağlık sistemi kötü olan bir ülkeden, iyi bir sağlık hizmeti olan ülke haline geldik. Artık Türkiye, dünyanın önder ülkelerinden birisi olma yolunda çalışıyor. Bizim bundan sonraki amacımız dünyanın en iyi sağlık sistemlerini kurmak. Tabii ki hatalarımız olabilir ama bunları düzeltme yönünde de elimizden ne geliyorsa yapacağız.' dedi.

'Diplomalarının denkliği olmayan Suriyeliler gayri resmi şekilde sağlık hizmet veriyor, hatta merdiven altı tıp merkezlerinde faaliyet gösteriyorlar. Bu tip yerler için kalıcı bir çözümünüz var mı?' şeklindeki soruya da Memişoğlu, kesinlikle bu tür yerlerde tıbbi müdahale veya sağlıkta hizmeti sunumuna izin vermemeye çalıştıklarını söyledi.

Memişoğlu, sağlık standardı olmayan hiçbir yerde izin vermeyeceklerini aktararak, geçici kimlik belgesi alan Suriyelilere de sağlık hizmeti verildiğini anımsattı.

Aynı zamanda gerçekten hekim olan ve bunu kanıtlayan Suriyelilere de çalışma izni verdiklerini vurgulayan Memişoğlu, merdiven altı sağlık sunumuna her zaman müdahale ettiklerini ve bu anlamda da önlem aldıklarını, konuya ilişkin ihbar hatlarından İl Sağlık Müdürlüğüne ulaşılabileceğini kaydetti.

Kaynak: AA