Özelleştirmeye Enerji İvmesi

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 15 Temmuz'dan bu yana enerji alanından toplam 1,24 milyar liralık ihale gerçekleştirdi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından yapılan Almus ve Köklüce hidroelektrik santralleri ile Türkiye Petrolleri (TP) Petrol Dağıtım AŞ özelleştirme ihaleleriyle birlikte 15 Temmuz'dan bu yana enerji alanında toplam 1,24 milyar liralık ihale tamamlandı. Menzelet ve Kılavuzlu hidroelektrik santralleri ile Çayırhan 2 maden sahası ve Çayırhan B termik santralinin ihalelerinin ise gelecek ay sonuçlanması bekleniyor.

AA muhabirinin ÖİB verilerinden derlediği bilgiye göre, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra enerji alanında yapılan ilk ihale, Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) ait Kayseri'deki Çamlıca 1 hidroelektrik santrali ve taşınmazlarının özelleştirilmesi ihalesi oldu. Ancak, 8 Eylül'de yapılan ihale, gelen tekliflerin komisyonun belirlediği asgari tutarın altında kalması nedeniyle ertelendi.

ÖİB, EÜAŞ'a ait Tokat'ta bulunan Almus ve Köklüce Hidroelektrik Santrallerinin özelleştirmesini 29 Eylül'de gerçekleştirdi. Toplamda 117 megavat kurulu güce sahip hidroelektrik santrallerinin ihalesinde en yüksek teklifi 750 milyon 500 bin lirayla Gül Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ verdi. Almus ve Köklüce Hidroelektrik Santrallerinin özelleştirme ihalesi bu yılın üçüncü çeyreği itibarıyla gerçekleştirilen en büyük işlem oldu.

ÖİB tarafından son olarak TP Petrol Dağıtım AŞ’nin yüzde 100 oranındaki idare hissesinin blok satışı ihalesi 20 Ekim'de yapıldı. İhalede, en yüksek teklifi 490 milyon lirayla Zülfikarlar Holding AŞ verdi. TP Petrol Dağıtım AŞ'nin devir süreci Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun onayını takiben bu yıl içerisinde tamamlanacak.

Böylece 15 Temmuz darbe girişiminden sonra enerji alanında toplam 1,24 milyar liralık ihale gerçekleştirildi.

- Yeni ihaleler yolda

Ayrıca, Menzelet ve Kılavuzlu hidroelektrik santralleri ile Çayırhan 2 maden sahası ve Çayırhan B termik santralinin ihalelerinin kasım ayında sonuçlanması bekleniyor.

EÜAŞ'a ait toplam 178 megavat kurulu güce sahip ve Kahramanmaraş'ta bulunan Menzelet ve Kılavuzlu hidroelektrik santrallerinin özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmeleri 3 Kasım'da yapılacak.

Çayırhan 2 maden sahası ve Çayırhan B termik santralinin özelleştirmesi ise Türkiye'de ilk kez uygulanacak açık eksiltme yöntemiyle gerçekleşecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının megavatsaat başına 72 dolar tavan fiyat belirlediği ihalede, istekliler 21 Kasım'a kadar kapalı zarf usulüyle teklif verecek. İhaleyi kazanan yatırımcı ile 15 yıllık elektrik satış anlaşması imzalanacak.

Kaynak: AA