Mumbai'de Türk Sineması Atağı

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yayman: 'Biz Türkiye ile Hindistan arasındaki kültürel ve siyasal değerlerin artmasını istiyoruz ve kültür ile sanatın siyasetin üstünde olduğuna inanıyoruz' 'Ünlü komutan Napolyon'un söylediği gibi 'Dünya tek bir ülke olsaydı, onun başkenti İstanbul olurdu.' Ben sizlerin aracılığıyla Hindistanlı dostlarımızı, kardeşlerimizi Türkiye'yi, İstanbul'u görmeye davet ediyorum'

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Türkiye'nin 'misafir ülke' olarak katıldığı 18. Mumbai Film Festivali'nde Hintli sinemacıları Türkiye'ye davet ederek, 'Biz Türkiye ile Hindistan arasındaki kültürel ve siyasal değerlerin artmasını istiyoruz ve kültür ile sanatın siyasetin üstünde olduğuna inanıyoruz.' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, TESİYAP (Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği) ve Türkiye'nin Yeni Delhi Büyükelçiliği tarafından Mumbai'de gerçekleştirilen basın toplantısında, Türk dizileri ve Hindistan ile Türkiye sinemasında yapılabilecek iş birliği konuları değerlendirildi.

Hintli gazetecilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda konuşan Yayman, Hintli sinemacıları Türkiye'ye davet ederek, 'Medeniyetlerin beşiği Anadolu'dan, İstanbul'dan, Kapadokya'dan, Karadeniz'den, ışığın yükseldiği Hindistan'a selam ve saygılarımızı iletiyoruz. Ünlü komutan Napolyon'un söylediği gibi 'Dünya tek bir ülke olsaydı, onun başkenti İstanbul olurdu.' Ben sizlerin aracılığıyla Hindistanlı dostlarımızı, kardeşlerimizi Türkiye'yi, İstanbul'u görmeye davet ediyorum.' diye konuştu.

Hüseyin Yayman, Hindistan'ın televizyon kanallarında Türk dizilerinin ve filmlerinin gösterildiğine işaret ederek, 'Sizler zaten, buradaki arkadaşlarımızın oynadığı dizilerde İstanbul fotoğraflarını görüyorsunuz ama sizi bunu canlı yaşamaya davet ediyorum. Bu değerli topluluğa bir ricada bulunmak isterim, Türkiye ile Hindistan arasında çok önemli tarihsel ve kültürel bağların olduğunu göreceklerdir. Tarihsel, kültürel bağlar ve çok önemli insaniyet değerlerinin Hindistan ve Türkiye'de beraber olduğunu fark edebilirler.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Kültür sanat ilişkisini geliştirdiğimizde çok daha kalıcı bir ilişki kurarız'

İki ülke arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesinin önemine değinen Yayman, şunları aktardı:

'Biz Türkiye ile Hindistan arasındaki kültürel ve siyasal değerlerin artmasını istiyoruz ve kültür ile sanatın siyasetin üstünde olduğuna inanıyoruz. İngilizlerin çok önemli bir sözü var. 'Şarkıları yapanlar, yasaları yapanlardan daha güçlüdür' derler. Halklarımız arasında kültür sanat ilişkisini geliştirdiğimizde çok daha kalıcı, daha ilerleyici bir ilişki kurmuş oluruz. Ben Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Bakanımız adına Türkiye ile Hindistan arasındaki kültürel ve sanatsal ilişkilerin arttırılması noktasında daha ileriye gidilmesini teklif ediyorum.'

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yayman, Türkiye'de film çekmek isteyenleri Türk insanının misafirperverliğiyle karşılayacağını belirterek, 'Türkiye ve halkımız, dünyanın en büyük misafirperverliğini size sunabiliriz. Dünyanın en güzel manzaralarını, en kültürel ve tarihi mekanlarını sunabiliriz. Mesela Hititlileri, Urartuları, Romalıları, Selçukluları ve Osmanlıyı, aynı şehir içerisinde, aynı coğrafyada bulabilmeniz mümkün.' dedi.

Mumbai Festivalinin önemli olduğunu dile getiren Yayman, şöyle devam etti:

'Einstein'in bir sözü var. 'Mantıklı bir düşünce, bir insanı A noktasından B noktasına götürebilir ama hayal gücü her yere götürür' der. İşte tam bu sözde olduğu gibi biz de Hindistan ve Türkiye arasındaki sanat ilişkisini, sinemayı ve kültürel etkinlikleri çok daha ileri bir noktaya götüreceğiz. Bunu sizlerle ve sanatçılarımızla yapacağız. Bu anlamda Mumbai Festivali bizim için çok önemli. Türk sineması dünyada yükselen sinemalardan bir tanesi. Sanatçılar dünyanın her yerinde çok başarılı gösterimlerde ve sanatsal faaliyetlerde bulunuyorlar.'

- 'Sadece 6 film göstermekle yetinmeyi istemedik'

Mumbai Film Festivali Direktörü Anupama Chopra da festivalde Türkiye'yi konuk ülke olarak ağırlamanın gerçekten çok heyecan verici olduğunu söyleyerek, 'Bir ülkeyi misafir edip odaklandığımızda bunu en iyi şekilde yapmak istedik. Sadece 6 film göstermekle yetinmeyi istemedik.' ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Yeni Delhi Büyükelçisi Burak Akçapar ise Türkiye ve Hindistan arasındaki ilişkilerin ilerlediğini belirterek, şunları kaydetti:

'Her iki ülkenin de açıkça ilişkilerin geliştirilmesi ve derinleştirilmesi yönünde siyasi irade ortaya koyduklarını görüyoruz. Son beş yılda iki ülke arasında yapılan üst düzey ziyaretlerin sayısı ondan önceki 20 yılın rakamlarını yakalamış durumda. Dünyada yeniden yükselerek tarihsel konumlarını ve potansiyelini yakalamakta olan Hindistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin küresel bir önemi bulunmaktadır. Siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkileri bir bütün olarak ilerletmeye çalışıyoruz ve sinema alanının devreye girmesiyle iki ülke halkı arasında yeni bir köprü de kurulmuş olmaktadır.'

Mumbai Başkonsolosu Sabri Ergen de toplantıya katılan delegasyona işaret ederek, 'Bizim dizilerimizi, sinemamızı, yeteneklerimizi göstermek istiyoruz. Daha başka ne diyebilirim ki.' değerlendirmesini yaptı.

- 'Çok fazla benzerliğimiz var. En azından trafik çilesi de İstanbul'daki ile aynı'

TESİYAP Başkanı Birol Güven de iş birliği ve ortak yapımlara imza atmak istediklerini ifade ederek, 'Sizi daha iyi tanımak, kültürünüzü görmek için buradayız. Kendimizi daha iyi tanıtmak istiyoruz. Çünkü birbirimizi çok iyi tanımıyoruz. Çok fazla benzerliğimiz var. En azından trafik çilesi de İstanbul'daki ile aynı. Türk dizilerini zaten biliyorsunuz. Uyarmak isterim ki Türk dizilerini izlemeye başladığınızda bırakamayacaksınız ama merak etmeyin bizde çok sayıda dizi var.' diye konuştu.

Hindistan'da gösterilmeye başlanan 'Adını Feriha Koydum' dizisinin başrol oyuncusu Hazal Kaya ise festivale katıldığı için çok heyecanlı olduğunu söyledi.

Kaya, Feriha'nın Türkiye'de 5 yıl önce gösterildiğine dikkati çekerek, 'Feriha'nın Hindistan'da böyle bir ilgi yaratması bizim için çok önemli ve heyecan verici. Aslında dünyanın pek çok yerinde yayınlanıyor Türk dizileri. Bunun Hindistan'daki karşılığını görmek çok iyi. Hint filmleriyle büyümüş bir anneye sahibim ben. Annemi gururlandırmak benim için mutluluk verici.' değerlendirmesinde bulundu.

'Küçük Ağa' dizisinin oyuncusu Sarp Leventoğlu da sanatın evrensel olduğunun altını çizerek, 'Her insana aynı şekilde ulaşabilen sanat vesilesiyle bir arada olmamız beni çok mutlu ediyor. Düşünce farklılıkları olmadan bir arada aynı şeyleri söylemek mutluluk verici.' dedi.

'Fatmagül'ün Suçu Ne' dizisinde rol alan Kaan Taşaner ise sanatın insan yaşamındaki önemine vurgu yaparak, 'Sanat hepimizi burada bir araya getiren şey. Konuştuğumuz dilden daha önemli bu. Ben sabah geldim, hepinizin gözlerinin üzerimde olması çok heyecan verici. Beni burada görmek isteyen herkese ve sizlere teşekkür ediyorum.' ifadelerini kullandı.

Toplantının sonunda, Türk oyuncular Hint medyasına özel röportajlar verdi.

Festival, 27 Ekim'de sona erecek.
Kaynak: AA