Modeli Düşük Otomobiller İçin Teşvik Beklentisi

Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Erce: '200 binin üzerinde yaşlanmış ticari vasıta trafikten çekildi. Taksilerle ilgili benzer bir teşvik veriliyor. Bence sıra yaşlı otomobillere geldi' 'Bütün dünya oldukça düşük oranda büyüme süreci içerisinde. Bu süreçte iç tüketim dinamiklerini hayata geçirmemiz gerekiyor.'

HALİL ŞAHİN - Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Hayri Erce, sağlanan teşviklerle 200 binin üzerinde düşük modeldeki ticari aracın trafikten çekildiğini belirterek, 'Taksilerle ilgili benzer bir teşvik veriliyor. Bence sıra yaşlı otomobillere geldi' dedi.

Erce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin araç parkının son yıllarda çok hızlı bir gelişim gösterdiğini, 1990'lı yılların başında trafikte 1,5 milyon civarında araç varken bu sayının 2015 itibarıyla traktör ve motosiklet hariç 15 milyonun üzerine çıktığını söyledi.

Araç parkının giderek yaşlandığını kaydeden Erce, 20 yaşın üzerindeki araç sayısının yaklaşık 3,5 milyonu bulduğunu, bunların 2,7 milyonunun da otomobil olduğunu ifade etti.

Eski araçların trafikte sıkıntıya neden olduğunu vurgulayan Erce, 'Trafikte can ve mal güvenliğini tehdit ediyorlar. Karbondioksit ve zararlı egzoz emisyon değerleri yeni teknolojilere kıyasla daha fazla. Yüksek yakıt sarfiyatının yanı sıra yüksek tamir, bakım giderleri nedeniyle ülke ekonomisine olumsuz yük getirmektedir. Ülkemizde yaşlı araç parkımızı gençleştirmeye ve yenileştirmeye hizmet edecek politikaları vakit kaybetmeden hayata geçirmek gerekiyor.' diye konuştu.

Batılı ülkelerin, araç parkları yaşlandıkça bir takım teşvik programlarıyla bunları gençleştirme yoluna gittiğine dikkati çeken Erce, Türkiye'de de kısa süre önce açıklanan teşvikle düşük modelli taksi ve ticari vasıtaların 3 sene içinde yenilenebilmesine imkan sağlandığını hatırlattı.

Ticari araçlar için verilen teşviğin çok başarılı olduğunu vurgulayan Erce, şöyle konuştu:

'200 binin üzerinde yaşlanmış ticari vasıta trafikten çekildi. Taksilerle ilgili benzer bir teşvik veriliyor. Bence sıra yaşlı otomobillere geldi. 2017 bunun için oldukça uygun bir süreç gibi. Otomobillerde de yaşlı aracı olanların kolaylıkla araçlarını daha genç araçlarla değiştirebileceği bir teşvik sağlanmasını arzuluyoruz. 'Bunu hayata geçirirsek yaşlı araç parkımızın gençleşmesini sağlamış olacağız. Bütün dünya oldukça düşük oranda büyüme süreci içerisinde. Bu süreçte iç tüketim dinamiklerini hayata geçirmemiz gerekiyor. Bu tarz teşviklerin hayata geçmesi bizim büyüme oranlarımızın hızla yukarı doğru çıkmasına katkıda bulunacaktır.'

-'Sınırlı süre olmamalı'

Erce, önceki yıllarda sınırlı sürelerde hurda indirimi yapıldığını, ancak beklentilerinin zaman içine yayılmış, uzun vadeli bir teşvik programının sağlanması olduğunu belirtti.

Teşvikten ne kadar kişinin yararlanacağının, teşviğin boyutuyla ilgili olacağına dikkati çeken Erce, teşvik programının sınırlı süre için geçerli olmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA