Libya'dan Rusya'ya İş Birliği Çağrısı

UMH Başkanı Serrac, hükümetinin güvenlik ve askeri konularda Rusya ile iş birliği yapmayı arzuladığını belirtti.

Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanı Fayiz es-Serrac, hükümetinin güvenlik ve askeri konularda Rusya ile iş birliği yapmayı arzuladığını belirtti.

Başkanlık Meclisinden yapılan açıklamaya göre Serrac, Rusya'nın Trablus Büyükleçisi Ivan Molotkov'u kabul etti. Görüşmede Rus Büyükelçi ülkesinin Libya'ya verdiği desteği ifade ederken, Serrac da uluslararası dengeyi oluşturmada Rusya'nın oynadığı rolün önemini vurguladı ve Rus şirketlerin Libya'ya dönmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ülkesinin Rusya'nın askeri ve güvenlik alanındaki tecrübelerinden istifade etmeyi arzuladığına işaret eden Serrac, Libya'nın yaşadığı mali krizi aşabilmesi için, uygulanan silah ambargosunun kaldırılması ve dondurulmuş fonların serbest bırakılması konusunda Rusya'nın uluslararası alanda ağırlığını koyması yönündeki isteklerini aktardı.

Rus Büyükelçi Molotkov ise ülkesinin UMH'ye desteğini vurgularken gerekli şartlar sağlandığı takdirde Rusya'nın Trablus'taki diplomatik temsilciliğini yeniden açmaktan memnuniyet duyacağını ifade etti. Molotkov ayrıca Rusya'nın Libya ile ilişkileri geliştirmek istediğini ve bu çerçevede iki ülke arasındaki iş birliği anlaşmalarını etkinleştirmeyi arzu ettiğini kaydetti.

Siyasi bölünmüşlüğün yaşandığı Libya'da, geçen yıl Birleşmiş Milletler gözetiminde yapılan Suheyrat Anlaşması sonrası Serrac başkanlığında Ulusal Mutabakat Hükümeti kurulsa da Abdullah es-Sini başkanlığındaki Geçici Hükümet Tobruk'ta, Halife Guveyl başkanlığındaki Ulusal Kurtuluş Hükümeti de Trablus'ta varlığını sürdürüyor.
Kaynak: AA