'Güney Gaz Koridorundan Tüm Taraflar Kazanacak'

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: 'Güney Gaz Koridoru güvenlik ve enerji çeşitlendirilmesi projesidir. Burada tüm taraflar kazanacak. Biz Avrupa'da pazar elde edeceğiz, Avrupalılar ise yeni ek enerji kaynağı'

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak Güney Gaz Koridoruyla ilgili, ' Burada tüm taraflar kazanacak. Biz Avrupa'da pazar elde edeceğiz, Avrupalılar ise yeni ek enerji kaynağı.' dedi.

Aliyev, Bakü'de resmi temaslarda bulunan Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç ile birlikte Azerbaycan-Hırvatistan İş Forumuna katıldı.

Forumda Azerbaycanlı ve Hırvat işadamlarına hitaben konuşan Aliyev, onlardan ilişkilerini karşılıklı olarak geliştirmelerini istedi.

İki ülke arasında karşılıklı sermaye yatırımı ve ortak şirketlerin oluşturulmasının önem arzettiğini belirten Aliyev, ticari ilişkilerin de siyasi ilişkiler gibi üst düzeye çıkarılacağı ümidini dile getirdi.

Azerbaycan'da yeni sanayi dalları oluşturmak istediklerini ifade eden Aliyev, 'Hırvatistan'ın eczacılık alanında büyük tecrübesi var. Bu sektörde ithale bağımlı ülkeyiz. Ortak ecza üretimi kurumlarının oluşturulması bizim için faydalı olur.' dedi.

SOCAR gibi kamu şirketi ve özel şirketlerin bölgedeki diğer ülkelere yatırım yaptığını hatırlatan Aliyev, Azerbaycan şirketlerinin Hırvatistan altyapı projelerinde yer alabileceğini belirtti ve Hırvat şirketlerini ülkesine davet etti.

Hırvatistan'ın turizm alanındaki tecrübesinden de yararlanmak istediklerini söyleyen Aliyev, tarım, enformasyon teknolojileri ve eğitim alanlarında işbirliği yapılabileceğini ifade etti.

Enerji alanında gerçekleştirdikleri projelerden de bahseden Aliyev, şöyle konuştu:

'Güney Gaz Koridorunun genişletilerek Adriyatik denizine boru hattı inşası bize Hırvatistan ve Balkan piyasasına girme olanağı sağlayacak. Azerbaycan'ın 2,5 trilyon metreküp doğalgazı var. Fakat keşif işleri sürüyor, bu rakam artabilir. Güney Gaz Koridoru güvenlik ve enerji çeşitlendirilmesi projesidir. Burada tüm taraflar kazanacak. Biz Avrupa'da pazar elde edeceğiz, Avrupalılar ise yeni ek enerji kaynağı.'

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün gelirlerini azalttığına işaret eden Aliyev, ekonomiyi çeşitlendirerek petrole bağlımlılığı azalttıklarını ve Avrupa pazarlarına rekabet gücü olan petrol dışı ürünlerle girmeyi istediklerini kaydetti.

Azerbaycan'ın istikrarlı bir ülke olduğuna vurgu yapan Aliyev, 'Petrol fiyatlarının doğurduğu kriz, Azerbaycan'a yatırım yapmanız için iyi olanak sağladı. Azerbaycan kendi rezervlerine güvenen, kendi kendini temin eden, sürekli kalkınan bir ülke. Petrol fiyatlarını unutmak azmindeyiz. Ben Azerbaycan'a daha fazla Hırvat sermayesi yatırılmasını isterim.' şeklinde konuştu.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç ise iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin ticari alana da yansıması gerektiğini vurguladı.

Ticari ilişkiler için daha güçlü ortam oluşturulması gerektiğine dikkati çeken Kitaroviç, Bakü'ye kendisiyle beraber 50'den fazla Hırvat işadamının geldiğini bildirdi.

Orta ve küçük ölçekli şirketlerden Hırvatistan-Azerbaycan ticari ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlamalarını beklediğini söyleyen Kitaroviç, Bakü'deki ticaret temsilciliğini daha aktif hale getireceklerini belirtti.

Enerji sektöründeki işbirliğine sadık olduklarını dile getiren Kitaroviç, enerji güvenliğinin sadece kendileri için değil tüm komşuları için önemli olduğunun altını çizdi.

Kaynak: AA