'Gümrük Birliği'nin Güncellenmesi Ekonomide Çığır Açacak'

İKV Başkanı Zeytinoğlu: 'Gümrük Birliği'nin hizmet sektörlerini ve tarım ürünlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi, Türkiye'nin toplam ticaretini artıracak' ' Güncelleme müzakereleri rekabeti geliştirirken ekonomimizde de çığır açacak'.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 2017'de başlaması beklenen Gümrük Birliği güncelleme müzakerelerine ilişkin, 'Birlik'in hizmet sektörlerini ve tarım ürünlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi,Türkiye'nin toplam ticaretini artıracağı gibi, daha etkin tarımsal dönüşüm gerçekleştirmesi ve hizmet sektörlerinde rekabet edebilirliğini geliştirilmesi açısından da büyük fayda sağlayacak.' değerlendirmesini yaptı.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 2017 yılında başlaması beklenen Gümrük Birliği güncelleme müzakerelerine ilişkin iş dünyasının beklentilerini ortaya koyarken, üzerinde durulması gereken noktalara işaret etti.

Türk sanayisinin rekabet gücünü büyük ölçüde artıran ve dünya piyasalarına açılmasına vesile olan Gümrük Birliği kararı imzalandığında, AB'ye tam üyeliğin 5 yıl içinde gerçekleşeceğinin düşünüldüğünü hatırlatan Zeytinoğlu, aradan geçen 20 yıl içinde üyeliğin sağlanamadığını, bu durumun da Gümrük Birliği'nde ortak karar alma ve uzlaşmazlıkları çözme prosedürlerinin yetersizliğinin sorun haline gelmesine yol açtığını bildirdi.

Zeytinoğlu, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve genişletilmesi sürecinin 2017 başında başlamasını beklediklerini kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

'Bu süreçte hizmet ve tarım sektörlerini, kamu alımlarını içerecek daha kapsamlı bir yeni nesil ticaret anlaşmasının yapılması söz konusu. Bu sürecin Türk ekonomisine olumlu katkısının olacağını ve gayri safi hasılayı önemli ölçüde artıracağını düşünüyoruz. Birlik'in hizmet sektörlerini ve tarım ürünlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi, Türkiye'nin toplam ticaretini artıracağı gibi, daha etkin ve verimli bir tarımsal dönüşüm gerçekleştirmesi ve hizmet sektörlerinde rekabet edebilirliğini geliştirilmesi açısından da büyük fayda sağlayacak. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ülke ekonomisinde çığır açacak.'

- 'Eksikler giderilmeli'

Zeytinoğlu, güncellenme sürecinde, Türkiye'nin karar alma süreçlerine katılması ve uzlaşmazlıkların çözümü mekanizmalarının oluşturulması gereğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu.

'Türkiye'nin AB iç pazarına erişimini derinleştirecek bu süreçte AB'nin ortak ticaret politikası, serbest dolaşım kuralları, üretim standartları, ortak tarım politikası gibi birçok AB politikasının uygulayıcısı konumuna geleceğiz. Bu durumu 'üyelik dışında her şey' olarak tanımlayabiliriz. AB politikalarından doğrudan etkilenirken bu politikaların karar alma sürecinde yer almamamız kabul edilemez. En azından ortak ticaret politikasının belirlenme sürecinde Türkiye'nin yer alması, ilgili komitelere katılması gerekir.'

Zeytinoğlu, Birlik'in tam anlamıyla etkin işleyişine sekte vuran bazı sorunlar bulunduğuna değinerek, kamyon kotaları, gümrüklerdeki işleyiş, AB STA'larına Türkiye'nin dahil olması gibi konuların bu sorunlara örnek gösterdi.

Birlik'in yeni alanlara genişletilmesinin Türkiye-AB ticaretinin ve yatırım ilişkilerinin gelişmesi potansiyelini barındırdığını aktaran Zeytinoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

'Bunun yanında şu andaki haliyle dahi Gümrük Birliği'nin etkin işlemeyen yanları var. Bu sorunları aşmalıyız ki tam olarak işleyen ve büyüme potansiyeli barındıran bir Gümrük Birliği ortaya çıksın. Şu andaki haliyle, Türkiye'de üretilen sanayi mallarının AB ülkelerine taşınmasında kamyon kotaları, kara yolu geçişlerinde istenen ekstra ücretler, gümrüklerdeki işlemlerin yavaş olması gibi sorunlar mevcut. Vizelerin hala kalkmamış olması başlı başına ayrı bir mesele. İş insanlarının fuar iş toplantısı vesaire için AB'ye seyahatlerinde engel oluşturuyor. AB'nin imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarının Türkiye için de eş zamanlı yürürlüğe girmemesi, Türkiye'nin müzakerelerde yer almaması gibi sorunların da bu süreçte ele alınacağını ve çözüme kavuşturulacağını umuyoruz.'

Kaynak: AA