FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu

Komisyonun bugünkü toplantısına katılması beklenen eski Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın rahatsızlığı nedeniyle gelmediği belirtildi Komisyon Başkanı Petek: 'Başbakanlıktan bir brifing heyetinin komisyonumuzu bilgilendirmesini talep ettik'.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz darbe girişimini, darbelerin ve gizli oluşumların siyaset üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun bugünkü toplantısına gelmesi beklenen eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın, rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı bildirildi.

TBMM FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek'in başkanlığında toplandı.

Toplantının açılışını yapan Petek, bugünkü toplantının programında Büyükanıt'ın yer aldığını, ancak yakınlarının, Büyükanıt'ın hastaneye kaldırıldığı ve gelemeyeceği yönünde bilgi verdiklerini söyledi.

Büyükanıt'a geçmiş olsun dileğinde bulunan Petek, bugünkü toplantıda Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, gazeteciler Nedim Şener ile Hüseyin Gülerce'nin dinleneceğini aktardı.

- Başbakanlık brifingi gelecek hafta yapılması planlanıyor

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın, 'ByLock' kullanıcılarının listesinin talep edilip edilmediğini sorması üzerine Petek, 'Başbakanlıktan bir brifing heyetinin komisyonumuzu bilgilendirmesini talep ettik. Dün bu konuda 2 müsteşar yardımcımız bu işin detaylarını görüşmek üzere ziyarette bulundular. Buradaki talepleri dikkate alarak detaylı bir brifing istediğimizi beyan ettik. Önümüzdeki hafta bilgilendirmenin yapılacağını ümit ediyorum.' açıklamasında bulundu.

Komisyon Başkanı Petek, komisyon üyeleri dışında da diğer milletvekillerinin komisyona katıldıklarını ve konuğa sorular yönelttiklerini anlatarak, 'Baştan takip edilmediği için önce konuşulan, hatta sorulmuş sorular mükerrer olarak sorulmaya başlanıyor.' diye konuştu.

Bazı konukların uzun süre konuştuklarını ve bu nedenle çeşitli sitemlerde bulunduklarını aktaran Petek, komisyon üyelerinin 3'er, dışarıdan gelen milletvekillerinin de birer soru yöneltmesini teklif etti.

Komisyonda yapılan görüşmelerin ardından komisyon üyesi milletvekillerinin azami 5 dakika içinde, komisyon üyesi olmayanların ise 2 dakikayla görüşlerini açıklaması, sorularını yöneltmesi oylama ile kabul edildi.

- Aziz Yıldırım'ın da davet edilmesi istendi

Muhalefet partilerinden milletvekilleri, 15 Temmuz'da görevde bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da davet edilmesini talep etti.

AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan şehit ve gazi yakınlarının, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın, CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray eski YSK Başkanı Tufan Algan'ın, AK Parti Erzincan Milletvekili Serkan Bayram FETÖ üyelerinin kendi aralarında kullandığı şifreli mesajlaşma programı 'ByLock'un kuruluşundan bu yana patentini elinde bulunduran David Keynes'in dinlenilmesini istedi.

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan da komisyonun, başta yabancı ülkelere iltica talebinde bulunanların araştırması gerektiğini söyledi.

Petek, bu tür taleplerin yazılı olarak belirtilmesi gerektiğini kaydetti. Ekim ayı içinde taslak programın daha önce sunulduğunu ancak kasım ayı için henüz bir davet listesinin hazırlanmadığını dile getiren Petek, bugünkü toplantıda konukların dinlenmesinin ardından komisyon üyeleriyle istişare edeceklerini belirtti.

Komisyonda, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın dinlenmesine geçildi.
Kaynak: AA