CHP, Tekstil Sektörünün Sorunlarının Araştırılmasını İstedi

CHP, tekstil sektöründeki sorunların araştırılması için komisyon kurulmasını istedi.

CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen ve milletvekili arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan önergenin gerekçesinde, en fazla ihracat yapılan sektörler arasında otomotivden sonra ikinci sırada yer alan tekstil ve konfeksiyon sektörünün, darbe girişiminin yarattığı güvensizlik ortamı nedeniyle sıkıntı yaşadığı ifade edildi.

Önlem alınmadığı takdirde binlerce işsizin olacağı ve konfeksiyon atölyelerinin kapılarına kilit vurmak zorunda kalınacağı belirtilen gerekçede, şunlar kaydedildi:

'Mal temin ettikleri şirketlere kayyım atanacağı ya da teslimatların gecikeceği endişesi yaşayan yabancı firma ve alım heyetleri, Türkiye ziyaretlerini askıya aldılar, ülkemizden mal alımını tamamen gündemlerinden çıkarma aşamasındalar.

Oluşturduğu geniş istihdam ile Türkiye’de işsizliğin azalmasına ve toplumsal refahın artırılmasına ciddi katkı sağlayan hazır giyim ve konfeksiyon sektörü sadece üretim tarafında 490 bin kişiyi istihdam ederken, perakende ve ticaretle birlikte hazır giyimden ekmeğini kazananların sayısı 1,5 milyon kişiye ulaşmaktadır. Hazır giyimin, imalat sanayi istihdamında yüzde 14, toplam istihdamda da yüzde 4,2 payı bulunmaktadır.

Sektör yetkilileri, geçen bir yılda tekstil ürünleri ve giyim eşyaları imalatında 2015’te 921 bin 602 olan sigortalı çalışan sayısının 2016’da 887 bin 455 kişiye gerilediğini ifade etmektedirler. Yetkililer, yine son bir yılda işyeri sayısının da azaldığına dikkati çekerek, kayıtlı işyeri sayısının da 51 binden 49 bine düştüğünü kaydetmektedirler.

Bunun için başta hükümet olmak üzere pazar ülkelerle temaslara geçilip olumsuzlukların giderilmesi için planlı ve yoğun bir çalışma ve kampanyanın yürütülmesi gerekmektedir.'

Kaynak: AA