Burundi Ve Güney Afrika'nın UCM'den Çekilmesi

Senegal Adalet Bakanı Kaba: 'Burundi ve Güney Afrika'nın, UCM'den çekilme kararlarını gözden geçirmelerinde fayda var'.

Senegal Adalet Bakanı Sidiki Kaba, Burundi ve Güney Afrika'nın, Uluslararası Ceza Mahkemesinden (UCM) çekilme yönündeki kararlarının, söz konusu ülkelerce yeniden değerlendirilmesini istedi.

UCM Üye Ülkeler Meclisi Başkanlığı görevini de yürüten Kaba, Senegal'in başkenti Dakar'da düzenlediği basın toplantısında, 'Burundi ve Güney Afrika'nın, UCM'den çekilme kararlarını gözden geçirmesinde fayda var.' ifadesini kullandı.

Sorunun diyalogla çözülebileceğini savunan Kaba, UCM Üye Ülkeler Meclisinin Hollanda'nın Lahey kentinde 16-24 Kasım'da toplanacağını dile getirerek bu konunun orada gündeme getirilebileceğini söyledi.

Öte yandan UCM'ye üye ülkeleri, Burundi ve Güney Afrika'nın konuyla ilgili taleplerini ve eleştirilerini dinlemeye çağıran Kaba, UCM Üye Ülkeler Meclisinin, UCM'nin çalışmalarını denetlemek amacıyla oluşturulduğunu anımsattı.

Kaba, UCM'nin en çok Afrikalı vatandaşları yargıladığı iddialarına da değinerek 'Bu doğru olsa bile, onları da Afrikalıların şikayet ettiği unutulmamalıdır.' değerlendirmesinde bulundu. Kaba ayrıca Burundi ve Güney Afrika'nın çekilme kararlarının ancak bir yıl sonra yürürlüğe girebileceğini vurguladı.

- Burundi ve Güney Afrika'nın UCM'den çekilmesi

Burundi Devlet Başkanı Yardımcısı Gaston Sindimwo, bu ay başında, Burundi'nin uluslararası bir komplo içinde olduğunu, yok edilmeye çalışıldığını, UCM'den çekileceklerini ve bunun sonuçlarına da katlanacaklarını duyurmuştu. Devlet Başkanlığından geçen hafta yapılan yazılı açıklamada, Burundi'nin UCM'yi kuran 'Roma Statüsü'ne taraflılığını' resmi olarak sonlandırdığı belirtilmişti.

Gözlemciler, alınan kararı eleştirmiş ve Burundili yetkililerin geçen yıl Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın devlet başkanlığı seçimine üçüncü kez yeniden aday olacağını açıklamasıyla patlak veren siyasi kriz ve güvenlik krizi kapsamında açılan soruşturmalardan kaçmaya çalıştığını ileri sürmüştü.

Burundi'nin ardından Güney Afrika da UCM'den çekileceğini duyurmuştu.

Güney Afrika Adalet Bakanı Michael Masutha da geçen hafta, Güney Afrika'nın, UCM'den çekilmesi için resmi sürecin başlatıldığını bildirmişti.

UCM ile Güney Afrika arasındaki anlaşmazlık, Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir'in Güney Afrika ziyareti sırasında baş göstermişti. İsyancıların orduyla savaştığı Sudan'da el Beşir'i, insanlığa karşı suç ve savaş suçu işlemekle itham eden UCM, Güney Afrika hükümetinden, el Beşir'in Güney Afrika ziyareti esnasında tutuklanması için 'elinden gelen her şeyi yapmasını' istemiş ancak Güney Afrika el Beşir'e müdahale etmemişti.

Merkezi Lahey kentinde bulunan UCM, soykırım, insanlık karşıtı suçlar, savaş suçları gibi iddiaları inceliyor. UCM'nin kurulmasını öngören Roma Statüsü'ne 34'ü Afrika kıtasından 124 ülke taraf.
Kaynak: AA