Urla'da Tohum Takas Etkinliği Renkli Başladı

Kırsal kalkınmaya yönelik hizmetlere ağırlık veren Urla Belediyesi, Urla Kent Konseyi öncülüğünde 2. Urla Yerel Tohum Takas etkinliğine ev sahipliği yaptı.

Urla'da Tohum Takas Etkinliği Renkli Başladı
Urla Ziraat Odası, Urla Dostluk Derneği ve Urla Doğal Sofra işbirliği ile gerçekleşen 2. Urla Yerel Tohum Takas etkinliği, ülkenin dört bir yanından çiftçiyi Urla Eski Tamirhane Binasında buluşturdu. Yoğun katılımın olduğu etkinlikte, Çeşmealtı ve Urla Evimiz Çocuklarının sebze kıyafetleriyle gerçekleştirmiş olduğu gösteri büyük beğeni kazandı. ’Gelin Sağlıklı Tarımı Tartışalım’ adlı halk kürsüsü ise Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı önderliğinde, Dr. Meltem Düzbastılar, Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Doç. Dr. Işıl Ergün ve gazeteci - yazar Ali Ekber Yıldırım tarafından gerçekleşti. Etkinlikte misafirlere Bademler Köylülerinin hazırladığı Urla keşkeği ikram edildi.

Ata tohumların üretilmesi ve çoğalmasına katkı sağlamak, ayrıca nesli tükenmekte olan tohumların canlandırmak amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte, yerel tohumlar kişiler arasında paylaşıldı. Tohum Takas etkinliğini başlatan Başkan Uyar, tohum takas stantları tek tek ziyaret ederek üreticiyle buluştu. Ayrıca Uyar, Urla Eski Tamirhane Binasında kurulan üreticilerin yetiştirmiş olduğu gıda stantlarını ziyaret etti.

"Öğrendiklerimizi torunlarımıza anlatmaya devam edeceğiz"

Çiftçilere, ’Benim başımın tacı köylüm’ sözleriyle seslenen Başkan Sibel Uyar, "Bizler burada birlik ve beraberlik içinde olduğumuz sürece köylünün ve yerel tohumun yaşaması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Köylümüzün topraklarında özgürce ve refah içinde yaşaması için elimizden gelini yapmaya devam edeceğiz. Üretici pazarları kurmaya, köylerimizi tanıtmak için şenlikler düzenlemeye, sık sık köylerimizi ziyaret edip ihtiyaçları karşılamaya, köylerimizin kendilerine ait kültürlerini yaşatmaya anneannelerimizden öğrendiklerimizi torunlarımıza anlatmaya devam edeceğiz" dedi.

Urla Kent Konseyi Başkanı Canan Balkır da, Yerel Tohum Takas etkinliğinin ikincisini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Genetiğiyle oynanmış tohumların piyasaya sürüldüğünü iddia eden Urla Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılınç, şöyle konuştu:

"Topraklarımız bakir yıllardan beri biz buğdaylarımızı, arpalarımızı, meyvelerimizi hayvansal gübrelerle yetiştirirken teknolojinin getirdiği kimyasal gübrelerle topraklarımızı bilinçsiz vaziyette kullanarak çoraklaştırma yoluna gittik ve verimler azaldı” dedi.

Ata tohumlarına dönmeye başlandığını söyleyen Kılınç, yaşam için ata tohumlarına sahip çıkılması gerektiğini de belirtti.

’Ata tohumunu getir, paylaş ve çoğalt’ sloganı ile yola çıkılan etkinliğe, CHP’li milletvekilleri, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, belediye meclis üyeleri, Urla Kent Konseyi Başkanı Canan Balkır ve yönetim kurulu üyeleri, Urla Kent Konseyi Kadın Meclisi Tarım ve Sağlıklı Beslenme Grubu Başkanı Meltem Düzbastılar, Urla Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılınç, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanı Hacı Aslan, sivil toplum örgütleri, tohum takas dernekleri, üreticiler ve Urla halkı katıldı.

Kaynak: İHA