Slovenya Sınırlarındaki Kontrolü Arttıracak

Slovenya Başbakanı Cerar: 'Başlıca sorun Hırvatistan üzerinden Slovenya'ya giren sığınmacıların yönlendirilmesi. Bu konuda geçen yıl kötü tecrübeler edindik. Bu nedenle çitler sayesinde sığınmacıları Schengen kontrölü yapılacak giriş noktalarına yönlendiriyoruz'

Slovenya Başbakanı Miro Cerar, sığınmacı krizinde karşılaştıkları başlıca sorunun Hırvatistan üzerinden ülkeye giren sığınmacıların yönlendirilmesi olduğunu belirterek, 'Bu konuda geçen yıl kötü tecrübeler edindik. Bu nedenle çitler sayesinde sığınmacıları Schengen kontrolü yapılacak giriş noktalarına yönlendiriyoruz.' dedi.

Cerar, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da düzenlenen Sırbistan-Slovenya Ortak Hükümet Toplantısı'nın ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

İki ülke arasındaki ilişkileri 'mükemmel' olarak nitelendiren Cerar, 'Sırbistan, Avrupa ailesinin önemli bir parçası. Bu ailenin gelecekte birbirine daha bağlı işleyeceğine inanıyorum. Bu nedenle katılım müzakerelerinde yeni fasılların açılmasını, Sırbistan'ın AB ve Slovenya ile ilişkilerinin gelişmesini destekleyeceğiz. Sırbistan, Batı Balkanlar'ın istikrarı için önemli bir faktör.' şeklinde konuştu.

Cerar, Hırvatistan sınırına yeni çit inşa etmelerinin iki nedeni olduğuna işaret ederek, bunlardan birinin daha önce çekilen tel örgülerin değiştirilmesi, diğerinin ise sığınmacıların yönlendirilmesi olduğunu söyledi.

Sığınmacı krizinde karşılaştıkları başlıca sorunun Hırvatistan üzerinden ülkeye giren sığınmacıların yönlendirilmesi olduğuna dikkati çeken Cerar, 'Bu konuda geçen yıl kötü tecrübeler edindik. Bu nedenle çitler sayesinde sığınmacıları Schengen kontrolü yapılacak giriş noktalarına yönlendiriyoruz.' ifadelerini kullandı.

Cerar, sığınmacı akınının önümüzdeki günlerde artabileceği ihtimalini gözardı etmediklerini belirterek, 'Slovenya, Hırvatistan sınırında mümkün olan en katı rejimi uygulamak zorunda kalacak.' dedi.

Ülkelerinden kaçan bu insanlara karşı Avrupa'nın 'insani davranmaya' devam etmesi gerektiğini vurgulayan Cerar, öte yandan yasa dışı sınır geçişlerinin de engellenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

- Hedef 1 milyar avroluk ticaret hacmi

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic de bugün üçüncüsünü düzenledikleri ortak hükümet toplantısında daha çok siyasi ve ekonomik konuları ele aldıklarını ifade ederek, 'Ticaret hacmimiz geçen yıl 870 milyon avroydu. Bu yıl 1 milyar avroyu geçmesini bekliyoruz.' dedi.

Slovenya'nın, AB üyelik sürecinde Sırbistan'a verdiği destek için teşekkür eden Vucic, bunun birçok nedenden ötürü Sırbistan için son derece anlamlı olduğunu vurguladı.

Vucic, iki ülkenin sığınmacı krizi konusunda sürekli irtibat halinde olacağını kaydederek, 'Beraber çalışacağız. Slovenya, ihtiyaç olması halinde destek için Sırbistan'a insan göndermeye de hazır.' diye konuştu.

Bu arada, ortak hükümet toplantısının ardından iki ülkenin kültür bakanlıkları arasında işbirliği anlaşması ve altyapı bakanlıkları arasında mutabakat zaptı imzalandı.
Kaynak: AA