Rusya'dan Burundi'ye Sanayi Yatırımı

Burundi Devlet Başkanı İkinci Yardımcısı Joseph Butore, Rusya'nın, Burundi'ye ampul fabrikası açtığını bildirdi.

Butore, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın Burundi'de sanayi alanında yatırım yaptığını belirterek, Rusya gibi dost bir ülkenin Burundi'de yatırım yapmasının kendilerini çok sevindirdiğini ifade etti.

Rusya'ya bağlı Mordovya Cumhuriyeti'nin Başbakan Yardımcısı Sedov Aleksandr Iyanovitch'in beraberindeki heyetle bu kapsamda Burundi'de temaslarda bulunduğunu aktaran Butore, Rusya'nın Burundi'deki yatırımlarına devam edeceğini bildirdi.

Fabrikanın kurucu şirketi LISMA'nın Genel Müdürü Konstantinov Igor da söz konusu fabrikada üretilecek ampullerin yüzde 80'inin Burundi'ye komşu ülkelere ihraç edileceğini söyledi.

Burundi'de yıllardır süren iç çatışmalar ve bir yıldır devam eden siyasi kriz, ülkenin uluslararası toplumdaki imajını olumsuz etkilerken, ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kalmasına da neden oldu.

Ülkede 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan 'devlet başkanının yalnızca 2 kez seçilebileceğine' ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te 3'üncü kez devlet başkanlığı için adaylığını açıklamasının ardından şiddet olayları çıkmıştı. BM verilerine göre, olaylar nedeniyle 700'den fazla kişi hayatını kaybetti, 300 binden fazla kişi de göç etmek zorunda kaldı.

Avrupa Birliği (AB), mart ayında, siyasi krizin çözümü için gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle Burundi hükümetine doğrudan verdiği finansal desteği askıya aldığını duyurmuştu.

Kaynak: AA