Polonya'da Kürtajın Tamamen Yasaklanması

Yaşama şansı düşük ceninlerin kürtajını yasaklayan tasarı protesto edildi.

Polonya'da, yaşama şansı düşük ceninlerin kürtajının yasaklanmasını öngören yasa teklifi ülke çapında protesto edildi.

Başkent Varşova başta olmak üzere ülkenin birçok kentinde sokağa çıkan kadınlar, anne karnındaki bebeğin ağır hasar görmesi ya da doğumdan sonra yaşama şansının düşük olması gibi durumlarda kürtaj yapılmasını yasaklamayı öngören yasa teklifine tepki gösterdi.

Çoğu siyah giyinen protestocular, milletvekillerine söz konusu yasa teklifinden vazgeçmeleri çağrısında bulundu.

İktidardaki muhafazakar Kanun ve Adalet Partisi lideri Jaroslaw Kaczynski tarafından sunulan yeni yasa teklifine karşı protesto gösterileri düzenleyen çok sayıda Polonyalı kadına, erkekler de eşlik etti.

Gösteriler sırasında, 'Kızlar sadece temel haklara sahip olmak istiyor' yazılı bir pankart dikkati çekti.

Protestoculardan biri, 'Laik bir toplumda yaşamak istiyoruz.' derken, bir diğeri 'Kaczynski, engelli bir çocuk evlat edin' ifadesini kullandı.

Polonya parlamentosunda 6 Ekim'de yapılan oylamada, kürtaj karşıtı grup tarafından sunulan ve kürtajın tamamen yasaklanmasını öngören yasa tasarısı 58'e karşı 352 oyla reddedilmişti.

Polonya Başbakanı Beata Szydlo, oylamadan sonra hükümetinin, insan hayatını korumak için yeni adımları atacağını duyurmuş, engelli çocukları olan ailelere bütçeden daha fazla para ayrılacağını ve 'hayatın korunmasını teşvik edecek' bilgilendirme kampanyasının başlayacağını açıklamıştı.

Ülkede halihazırda kürtaj sadece tecavüz vakalarında, annenin hayatı tehlike olduğunda veya fetüs zarar gördüğünde yapılabiliyor.

Tasarıya karşı çıkan kadın işçiler ve öğrenciler, 3 Ekim'de greve başlamış, 'Kara Pazartesi' olarak adlandırılan günde, bazı iş yerleri ve restoranlar da açılmamıştı.

Kaynak: AA