OPEC-Rusya Enerji Diyalogu Toplantısı

OPEC Genel Sekreteri Mohammed Barkindo:'Bizim, yeni keşif ve üretimi fonlayacak yatırımları yapmak için sürdürülebilir piyasa istikrarına ihtiyacımız var' Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak:'Bu yüzden petrol üretimini dondurma veya belli bir zaman diliminde kesinti, küresel enerji için doğru karardır'.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Mohammed Barkindo, yeni keşif ve üretimi fonlayacak yatırımları yapmak için 'sürdürülebilir piyasa istikrarına ihtiyaçları' olduğunu söyledi.

Barkindo, Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen '5. Üst Düzey OPEC-Rusya Enerji Diyalogu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, petrol piyasasını yeniden dengeye oturtacak blok oluşturmak istediklerini söyledi.

Denge ve istikrarın piyasa için önemli olduğunu vurgulayan Barkindo, stok fazlası tehlikesinin büyük endişe kaynağı olmaya devam ettiğini söyledi.

Hem OPEC üyeleri, hem de OPEC üyesi olmayan ülkelerin yüksek stok sorunu çözmeye odaklandığını işaret eden Barkindo, 'Bu şimdi dengeli piyasaya dönmek ve sürdürülebilirliği oluşturmak için merkezidir' ifadelerini kullandı.

Barkindo, Cezayir'de yapılan OPEC Konferansı'nda oybirliğiyle alınan kararın gelecekte yaşanacak kötüleşmeyi engellemeye ve belirsizliği azaltmaya yönelik olduğunu kaydetti.

Rusya Federasyonu'nun liderlik rolünün mevcut enerji sınamalarıyla mücadelede önemli olduğunu vurgulayan Barkindo, 'Bizim, yeni keşif ve üretimi fonlayacak yatırımları yapmak için sürdürülebilir piyasa istikrarına ihtiyacımız var' ifadelerini kullandı.

Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak ise Rusya'nın petrol piyasasında 'sorumlu bir oyuncu' olduğunu belirterek, ham petrol fiyatlarındaki ani düşüşlerin açıkları ve belirsizliği tetiklediğini ifade etti.

Kısa dönemli önlemler olarak petrol üretiminin piyasadaki belirsizliği azaltmaya yardımcı olabileceğini kaydeden Novak, 'Bu yüzden petrol üretimini dondurma veya belli bir zaman diliminde kesinti, küresel enerji için doğru karardır.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA