Litvanya'daki Parlamento Seçimleri

Ülkedeki parlamento seçimlerinin ikinci turunun ardından yeni hükümeti Yeşiller ve Çiftçiler Birliği belirleyecek.

Litvanya'daki parlamento seçimlerinin ikinci turunun ardından, seçimleri kazanan Yeşiller ve Çiftçiler Birliği (LVZS) yeni hükümeti kuracak.

Litvanya Merkez Seçim Kurulunun (LRK) açıkladığı resmi sonuçlara göre, 141 sandalyeli parlamentoda Yeşiller ve Çiftçiler Birliği, 54 koltuk almayı başardı. Ayrıca parlamentoya giren bağımsız adaylardan ikisinin de LVZS’ye katılacağı bildirildi.

Koalisyonu oluşturan Hristiyan Demokratlar ve Vatan Birliği Partisi (TS-LKD) parlamentoda 31 koltuk kazanırken, iktidardaki Sosyal Demokrat Partisi (LSDP) sadece 17 milletvekiliyle parlamentoda temsil edilecek. Bunun yanında, Liberal Hareket (Sajudis) 14 ve Avrupa Birliği karşıtlığıyla bilinen Düzen ve Adalet Partisi (TT) de 8 sandalye aldı.

Resmi sonuçlara göre, Litvanya hükümetinin değişmesi bekleniyor. Seçimleri kazanan LVZS Genel Başkanı Ramunas Karbauskis, yeni koalisyon hükümetini kuracak.

- Seçime katılım oranında düşüş

LRK'nin açıklamasında, ikinci tur seçimlerinde kayıtlı seçmenin yüzde 43,21'inin oy kullandığı, bu rakamın birinci turda ise kayıtlı seçmenlerin yüzde 49,9 olduğu belirtildi.

Yurt içi ve yurt dışı kayıtlı 2 milyon 504 bin 267 seçmen için sandık kurulurken, 141 sandalyeli Litvanya Parlamentosu’na girebilmek için bin 400 aday yarıştı.

Litvanya'da seçimler, karma sistemiyle iki tur üzerinden yapılıyor. Parlamentoyu oluşturan milletvekilleri dört yıllığına görev yapıyor.
Kaynak: AA