Giresun'da Organik Kiraz Yetiştirilecek

Giresun'da, organik kiraz üretimi yapılacak.

Kentin tarihinde önemli bir yere sahip kirazın ticari boyutta üretilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce, Şebinkarahisar ilçesinde 'Organik Kiraz Yetiştiriciliği Projesi' başlatıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Müdürü Arif Kahya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının organik tarımın yaygınlaştırılması olduğunu söyledi.

Şebinkarahisar ilçesinde 13 üreticiyle 30 dönüm alanda organik kiraz yetiştiriciliği için bahçe oluşturduklarını dile getiren Kahya, üç yıl sürecek projede, yarı bodur kiraz çeşitlerini tercih ettiklerini belirtti.

Kahya, Giresun'da çok eski, yaşlı ve değişik tiplerde kiraz çeşitleri bulunduğunu ifade ederek, 'Bunu göz önüne alarak Giresun ve kirazı bir araya getirdik. Şebinkarahisar gibi meyveciliğe bakir olan bir alanda bu projeyi yürütmek istedik. Dönümden bin, bin 500 kilogram kiraz meyvesinin alınabileceğini düşünüyoruz.' dedi.

Giresun’da geçmişte yabani olarak yetişen kirazın, çiftçilerce çeşitli yöntemlerle kültür bitkisine dönüştürülerek yetiştirile geldiğini anlatan Kahya, Giresun'da 50-100 yıllık kiraz ağaçlarından halen çok sayıda mevcut olduğunu, ancak geçmişte seleksiyon yapılmadığı için modern kirazcılıkla rekabet edilemediğini, verimlerinin düşük kaldığına işaret etti.

Proje kapsamında 2 dönüm arazisine kiraz fidanları diken Mithat Şentürk ise bütçesine katkı sağlamak için kiraz yetiştiriciliğine başladığını belirterek, 'Bir ağaçtan 30 kilogram alınabiliyor. Kilogramı ise ortalama 5 liradan satılıyor, kalitesi de çok iyi olacaktır, inşallah iyi sonuca varacağız.' dedi.

İlçede yaklaşık 10 yıldır kiraz yetiştiren Uğur Eraslan da 200 meyve ağacının olduğunu dile getirerek, 'Ortalama 30 kilogram meyve alıyorum, yılda 6 ton meyve veriyor. Ekonomiye 30 bin liralık katkı sağlıyor, masrafı olmayan bir potansiyel.' ifadelerini kullandı.

Pazar bulma noktasında sıkıntı yaşamadığına dikkati çeken Eraslan, ilçede kiraz yetiştiriciliğinin genele yayılması durumunda yurt dışına ihracat gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Kaynak: AA